Annonce
Annonce
Kultur

V og DF vil afskaffe kunstnerydelse

272 kunstnere modtager hver måned penge fra staten, og det bliver de ved med resten af deres liv. Den ordning vil Venstre og Dansk Folkeparti have stoppet.

Gem til liste

Venstre og Dansk Folkeparti mener, at Statens Kunstfonds livsvarige ydelse til kunstnere er urimelig og enten bør afskaffes eller laves om.

De to partier er imod, at staten hver måned sender penge til landets 272 mest ansete kunstnere, der har fået tildelt den livsvarige kunstnerydelse. Blandt dem er maleren Per Kirkeby, forfatteren Klaus Rifbjerg og filminstruktøren Lars von Trier, som alle tjener godt.

Alligevel er skatteyderne med til at give dem en månedlig ydelse resten af deres liv, som de kan bruge efter behag.

Venstre: De får penge til gode middage
Der er afsat 23,5 mio. kr. til de livsvarige ydelser på forslaget til finansloven. Og det er forkert, mener Venstres kulturordfører, Troels Christensen.

Han mener ikke, at penge til allerede etablerede kunstnere styrker kunsten.

»De får penge til nogle gode middage på nogle dyre steder. Og hvad giver det borgerne af kulturel rigdom? Vi vil hellere støtte noget, der spirer og gror, end noget der allerede har vokset sig stort og stærkt«, siger Troels Christensen til Politiken.

Muligt at få op til 140.000 kroner om året
Statens Kunstfond har uddelt den livsvarige ydelse siden 1965, og den er reguleret efter, hvor meget kunstnerne tjener. En kunstner kan maksimalt få 140.787 kr. om året, mens minimumydelsen, som de rigeste kunstnere modtager, er 15.358 kr. om året før skat.

Dansk Folkeparti: De tror, de har vundet hævd
Hver tredje kunstner på livsvarig ydelse tjener så meget, at de kun får det mindste beløb. Men ifølge Dansk Folkepartis kulturordfører, Karin Nødgaard, bør de velstillede kunstnere slet ikke have nogen støtte.

»Det er urimeligt. Hvordan skal man forsvare over for befolkningen, at staten giver penge til folk, der har en meget høj indkomst i forvejen. Det er en forældet ordning, som nogle tror, de har vundet hævd på«, siger Karin Nødgaard til Politiken.

Hun foreslår, at staten stopper med at indstille flere kunstnere til ydelsen.

Kulturministeren: Måske arbejdslegater i stedet
Politiken har forgæves forsøgt at finde ud af, om kulturminister Brian Mikkelsen (K) deler V og DF’s holdning. Men han har afvist at sige noget og henviser i stedet til, hvad han sagde til dagbladet Børsen i sidste uge:

»Vi må se på, om vi skal ændre fordelingen, og om man skal anlægge en anden profil, hvor man eksempelvis giver arbejdslegater«.

Kunstnere er forargede
I kunstnerkredse modtages meldingen med forargelse. Ifølge forfatter Anne Marie Løn er ydelsen med til at forløse potentialet i kunstnerne på grund af anerkendelsen.

»Med den kulturpolitik, der føres, og det syn, der er på kunstnernes arbejde, så er det lige før, at jeg føler mig for stolt til at modtage den«, siger hun til Politiken.

PolitikenPlus
 • Diaboluskoret ?Måske en Martsnat? er en årstidssuite med ny musik for kor og jazzkvartet.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Cosi Fan Tutte - Forsang Kom til Forsang og omtale på denne sommers friluftsopera på Opera Hedeland som er Mozarts komiske og dramatiske opera om troskab, 'Cosi fan tutte'.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Oh The Happy Journey Ars Nova dirigeret af Paul Hillier præsenterer musik til livets rejse - en begyndelse, en midte, en slutning.

  Pluspris 95 kr. Alm. pris 120 kr. Køb
 • Bente Klarlund Pedersen Hun har modtaget DR?s Rosenkjærprisen, men er også anerkendt vidt og bredt for sin forskning på Rigshospitalet.

  Pluspris 156 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Den Danske Strygekvartet Den Danske Strygekvartet giver os alle 1?erne. De første strygekvartetter af den sonningpris-aktuelle Adés samt tre af vores største danske komponister.

  Pluspris 300 kr. Alm. pris 375 kr. Køb