Harihara. Statuen af guddommen symboliserer foreningen af de to vigtigste hinduistiske guder, Vishnu og Shiva. Foto: Sopheng Cheang/AP

Harihara. Statuen af guddommen symboliserer foreningen af de to vigtigste hinduistiske guder, Vishnu og Shiva. Foto: Sopheng Cheang/AP

Kultur

Guds hoved på plads igen i Cambodja

Frankrig har tilbageleveret et hoved efter 130 år. Vesterlændinge havde for vane at tage hovederne fra historiske skulpturer med hjem.

Kultur

I over 130 år måtte hinduguden Harihara klare sig uden hoved. Eller rettere: den stenstatue af guden, som i dag har plads på et museum i Cambodja.

Figurens hoved blev fjernet fra Phnom Da-templet af franske videnskabsmænd i 1882 eller 1883 og siden udstillet på Frankrigs Guimet-museum. Nu er hovedet dog returneret, og i går kunne man så omsider i fuld figur præsentere figuren af Harihara, der som guddom forener aspekter af de to vigtigste hinduistiske guder, Vishnu og Shiva, som repræsenterer universets skabelse og ødelæggelse.

Ved en ceremoni i museet opfordrede Cambodjas vicepremierminister, Sok An, andre lande til også at returnere historiske genstande fra Cambodja, skriver Associated Press.

Og det har tilsyneladende været lidt af en vane for vesterlændinge at berøve historiske skulpturer hovederne og tage dem med hjem. I oktober vendte to andre stenstatuer tilbage efter at have været forsvundet siden borgerkrigen. Et hoved af Shiva fra 9. århundrede og et andet guddommeligt hoved fra 12. århundrede, som blev leveret tilbage af en norsk samler.

I århundreder var Cambodia regeret af hindukonger, før buddhismen havde sit indtog. I dag er flere end 90 procent af landets indbyggere buddhister.

For abonnenter

Annonce

Mest læste

Annonce

Forsiden

  Fængslet for drabsforsøg

  Nyhed på vej:

  Retten i Glostrup fængsler en 26-årig mand i foreløbig fire uger for at have forsøgt at dræbe en politimand i Albertslund. Betjenten er fortsat i livsfare. Vi har nyt fra grundlovsforhøret inden længe.

  Onsdag 7. december

  Jakob Nielsen

  Redaktionschef

  Velkommen til det nye Politiken.

  Som du måske har bemærket, har Nobels Fredscenter givet Politikens fotograf Mads Nissen mulighed for at følge årets prismodtager, Colombias præsident Santos, på allernærmeste hold. Se mere her.

  Vi glæder os også til at vise dig flere gode historier fra Football Leaks-lækagen.

  God fornøjelse!