Annonce
Annonce
Kultur

Video erstatter Den Lille Havfrue

Nationalsymbolet Den Lille Havfrue skal udstilles i Kina i 2010. En videoinstallation skal udfylde hendes plads på Langelinie.

Havfruens rejse

  • Den Lille Havfrue rejser fra Danmark til Shanghai i Kina den 1. april 2010.
  • Hun vender hjem til Danmark den 30. november 2010.
  • I Shanghai skal hun deltage i verdensudstillingen Expo 2010 ved at sidde i »den danske pavillon«.
  • Havfruens rejseudgifterne tager Økonomi- og Erhvervsministeriet sig af.
  • Mens havfruen er i Østen, bliver hendes plads på Langelinie fyldt ud af videoudstillingen, der viser Den Lille Havfrue på sin rejse.
  • Når havfruen vender hjem, bliver Ai Weiweis udstilling fjernet. Der er endnu ingen planer om, hvor den derefter skal stå.

EXPO 2010:

  • De kinesiske arrangører forventer, at EXPO 2010 vil blive besøgt af omkring 70 millioner gæster og kommer dermed til at tiltrække flere besøgende end for eksempel de olympiske lege.
  • Bag den danske deltagelse står en Nationalkomité, som har kronprins Frederik som formand.

Når Den Lille Havfrue rejser til Kina, kan danskerne kan følge hendes rejse i en ny videoinstallation på Langelinie.

Det danske klenodie skal til Shanghai i Kina på verdensudstillingen EXPO 2010, hvilket har skabt stor debat i Danmark og genereret mange ideer til erstatning for Edvard Eriksensen bronzeskulptur.

Kendt for 'Fuglereden'
På et pressemøde i Erhvervs- og Byggestyrelsen satte lektor dr. Phil Maria Fabricius Hansen, direktionsmedlem i Ny Carlsbergfondet, punktum for gætterierne:

»Kunstneren er Ai Weiwei...som I sikkert kender, selvom I ikke lige er klare over det«, siger hun.

Den 47-årig kinesiske kunstner er internationalt kendt. Senest har han være kunstnerisk konsulent på det olympiske stadion, »Fuglereden« i Beijing 2008.

»Hun vil hele tiden være til stede på havnen«
Kunstneren Ai Weiweis videoinstallation vil vise havfruen på sin rejse fra København til Kina og på udstillingen i Kina.

»Det vil sige, at hun hele tiden vil være til stede på havnen, også selvom hun er lånt ud. Og det synes vi er rigtig godt tænkt«, siger Maria Fabricius Hansen.

Han gør rejsen til sin hovedpointe
Det danske nationalsymbol rejser i april 2010 og skal repræsentere Danmark på verdensudstillingen EXPO 2010 i Shanghai.

En nationalkomité står for at varetage den danske repræsentation ved udstillingen. Og den har valgt Ai Weiwei i samarbejde med tegnestuen BIG, Erhvervs- og Byggestyrelsen og firmaet 2+1.

»Vi har blandt andet valgt ham, fordi det lykkedes ham at gøre rejsen til sin hovedpointe«, siger Maria Fabricius Hansen.

Ingen traditionel skulptur
Fire andre kunstnere har konkurreret med Ai Weiwei om at lave en erstatning for Den Lille Havfrue. De har dog alle lavet traditionelle skulpturer, siger Maria Fabricius Hansen fra Ny Carlsbergfondet, der også er medlem af nationalkomitéen.

»Enhver skulptur, der er udarbejdet traditionelt og stillet op på havnen, vil altid være en stand-in, en sekundær løsning i forhold til Den Lille Havfrue«, siger hun.

»Jeg vil gerne takke jer«
Ai Weiwei sørger med andre ord for, at danskerne fortsat kan se havfruen, selvom hendes bassin er blevet noget mindre og står i Kina.

»Jeg vil gerne takke jer for at lade mig designe en erstatning for Den Lille Havfrue mens hun er i Kina«, siger Ai Weiwei på en videoprojektor til pressemødet.

Ritt forudser debat
Havfruen er en kendt og elsket figur, og hendes udlandsrejse har skabt meget debat i Danmark.

En debat, der ifølge Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S), vil fortsætte efter afsløringen af kunstneren.

»Jeg ser frem til Ai Weiweis kunstværk og glæder mig til at se det på Langelinie. Og så ser jeg også frem til en livlig offentlig debat«.

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce