Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Margrethe kunne være din dronning

Kong Frederik VII var ikke - som hidtil antaget - barnløs. Han fik en søn, hvis barnebarn lever i bedste velgående.

Gem til liste

Brev fra Kong Frederik VII

Kongen skrev følgende i et brev til sin elskede Else Maria Guldberg:

»Min egen gode Maria! Modtag min Tak for Sønnen, Du har skjænket mig, det gjør mig kun ondt, at Du har lidt saa meget derved.

Gid Gud vil lade ham leve til Din og min Glæde: Naar jeg kommer til Kjøbenhavn, vil det glæde mig at give ham Faderkysset .

For hans Uddannelse i Tiden skal jeg nok sørge, og for Moderen med.

Naar Du igjen bliver rask, gode Maria, vil det glæde mig at see Dig igjen, og da vil Du nok ogsaa blive ved at være min, ei sandt? Maaske Gud giver os flere Glæder endnu. Lad mig nu see, at Du sørger godt for Knægten, at han kan komme til at ligne sin Fader, thi jeg glæder mig allerede til at see mit Kontrafei i ham.

Giv Knægten et Kys fra mig, som stedse forbliver med Kjerlighed.

Din troe Frederik«.

Vennerne kalder hende 'Den Anden Margrethe', og hun kunne i teorien være dronning af Danmark i dag.

Else Margrethe ('Gete') Bondo Oldenborg Maaløe er nemlig oldebarn af Kong Frederik VII.

Lidt af en kongelig sensation, al den stund Frederik VII står omtalt som barnløs i historiebøgerne. Men faktisk fik den folkelige konge en søn, mens han endnu var kronprins.

Det afslører Gete Bondo Oldenborg Maaløe i bogen 'Getes Erindringer', der netop er udkommet på Forlaget Ådalen.

Kongelige breve blev gemt i flygel
Frederik VII var gift to gange som kronprins. Først med prinsesse Vilhelmine Marie, siden med prinsesse Mariane af Mecklenburg-Strelitz.

Efter de to mislykkede ægteskaber havde Frederik VII et kærlighedsforhold til den borgerlige Else Maria Guldborg Pedersen, og hun blev gravid med hans søn, der fik navnet Frederik Carl Christian Poulsen.

Frederik VII vedkendte sig faderskabet over sønnen og støttede hans opvækst. Gete Bondo Oldenborg Maaløe har i årtier haft fire breve (gengivet i erindringsbogen) fra kronprinsen til hendes oldemor, der dokumenterer slægtskabet.

»Brevene lå i mit fars flygel, mens mine forældre levede. Og jeg har faktisk også opbevaret dem i et flygel indtil for nylig, hvor jeg flyttede dem over i en bankboks. Tiderne er jo blevet mere usikre«, siger Gete Bondo Oldenborg Maaløe.

Frederik VII betalte sønnens uddannelse
I et af brevene takker Frederik VII for sin søn, som han glæder sig til at give »faderkysset«.

»Det giver mig en dejlig fornemmelse at læse de meget smukke breve. I tankerne holder jeg af min oldefar, og i brevene viste han stor kærlighed og omsorg for både sønnen og moderen. Han lovede, at han ville sørge for sønnens statsvidenskabs-uddannelse, og det løfte holdt han«, fortæller Gete Bondo Oldenborg Maaløe.

Sønnen blev senere direktionssekretær i sparekassen Bikuben og blev udnævnt til kancelliråd og siden justitstråd.

Kongen og lensgrevinden på Jægerspris
Selv om Frederik VII i brevene udtrykker ønske om, at Else Maria Guldborg Pedersen skal »blive ved at være min«, kom det som bekendt ikke til at gå sådan.

Frederik VII giftede sig i stedet med et gammelt bekendtskab, Louise Rasmussen, der ved ægteskabet blev udnævnt til lensgrevinde under navnet Danner.

Hun var upopulær i befolkningen og blev giftet til venstre hånd, hvilket betød, at eventuelle børn i ægteskabet ikke ville få arveret til tronen. Det pæne borgerskab førte hetz mod grevinden i København, og hun og kongen bosatte sig derfor på Jægerspris Slot for at få fred.

»Min familie og jeg har besøgt slottet flere gange. Jeg synes, det er hyggeligt at se min oldefars arbejdsværelse og skrivebord, og så har jeg altid gerne villet prøve at sidde i hans stol«, siger Gete Bondo Oldenborg Maaløe.

Har du prøvet det?

»Nej, så ville kustoden nok bare komme rendende, og så skulle man til at fortælle hele historien. Det er jo ikke sikkert, han ville høre på den, selv om det er en smuk historie«.

'Getes erindringer: Slægtshistorie, erindringer og beretning om et jævnt og (for det meste) muntert, (altid) virksomt liv'. Gete Bondo Oldenborg Maaløe. Forlaget Ådalen. Bogen er udkommet.

PolitikenPlus
 • Rytteriet live 2 Komikerparret Martin Buch og Rasmus Botoft vender tilbage til Bellevue Teatret med deres liveshow.

  Pluspris 325 kr. Alm. pris 375 kr. Køb
 • DR Big Bandet med John Scofield Det er ved at være et par år siden DR Big Bandet sidst spillede sammen med en af jazzen helt tunge drenge, John Scofield.

  Pluspris 184 kr. Alm. pris 250 kr. Køb
 • DR PigeKorets Forårskoncert Pigekoret hilser foråret velkomment med forårskoncerten 'Til en veninde' i Holmens Kirke

  Pluspris 104 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Concerto Copenhagen De gener der producerer kunstnere i hobetal synes at forekomme særlig hyppigt hos musikere, og Bach-familien er urørlig rekord.

  Pluspris 150 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Butique Requiem En indebrændt, bramfri kabaret og dødalvorlig klovneforestilling efter Peer Hultbergs 80?er-klassiker ?Requiem?.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 130 kr. Køb