Berygtet. Orhan Pamuk beskylder Tyrkiet for at lukke øjnene for dets blodige historie.
Foto: BERND KAMMERER/AP

Berygtet. Orhan Pamuk beskylder Tyrkiet for at lukke øjnene for dets blodige historie.

Bøger

Nobelprismodtager skal betale fornærmelsesbøde til Tyrkiet

Orhan Pamuk er dømt til at betale erstatning i omdiskuteret sag.

Bøger

Litteratur. Den tyrkiske forfatter og nobelprismodtager Orhan Pamuk skal betale en bøde på 6.000 tyrkiske lira – cirka 20.000 kroner – for at have fornærmet hele den tyrkiske nation.

Seks personer anført af en ultranationalistisk advokat lagde sag an mod Pamuk, fordi han i et interview med en schweizisk avis i 2005 udtalte: »Vi dræbte 30.000 kurdere og en million armeniere, og ingen vover at tale om det«.

Den tyrkiske fremfærd mod armeniere under Første Verdenskrig og den evigt verserende konflikt med den kurdiske minoritet er et sprængfarligt tema i Tyrkiet, som officielt nægter at stå bag folkemord i denne skala.

Sagen er flere gange blevet afvist af tyrkiske domstole, men nu har en appelret i Istanbul altså bestemt, at Orhan Pamuk skal punge ud.

En mængde internationale protester og støttegrupper for den verdenskendte forfatter har således ikke haft den store effekt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

For abonnenter

Annonce

Mest læste

 • Annonce

Annonce

Forsiden

  Kongressen i Washington dagen før Donald Trumps indsættelse som præsident
  Jakob Nielsen skriver fra Washington, D.C.­


  Der er en anspændt stemning i Washington mindre end et døgn før indsættelsen.

  Trumps tilhængere indtog torsdag byen og flokkedes om Kongressen, hvor de fleste skulle hente deres billetter til indsættelsen. Flere købte merchandise og tog selfies foran den bygning, hvor den næste præsident sættes ind.

  På Pennsylvania Avenue skændes to kvinder - den ene har en T-shirt, hvor der står, at hun overlevede 8 år med et Obama. Den anden har et skilt der siger tak til Obama - »vi savner dig allerede«. Kun 4 procent af vælgerne i Washington, D.C., stemte på Trump.

  Foto: Jakob Nielsen

Annonce