Digitale udlån smadrer bibliotekers økonomi

Betalingen for udlån af digitale bøger og lydbøger er dobbelt så høj som for fysiske bøger.

Bøger

Digitaliseringen af bøger skulle gøre det billigere og lettere at få fat i den bog, man gerne vil læse. Også på biblioteket.

Men hvis udgifterne til udlån af digitale bøger og digitale lydbøger fortsætter på det nuværende niveau, truer det med at ødelægge bibliotekernes økonomi.

Det viser en gennemgang af priserne på digitale og fysiske bøger, som nyhedsbrevet Momentum fra Kommunernes Landsforening har lavet.

Ifølge opgørelsen koster det i materialeudgifter i gennemsnit 16,70 kroner, hver gang biblioteket udlåner en e-bog, mens det kun koster 7 kroner, hver gang biblioteket udlåner en fysisk bog.

Og det koster 26,50 kroner, hver gang en borger låner en netlydbog, mod 13,15 kroner, hvis låneren går på biblioteket og låner lydbogen på en cd, viser gennemgangen.

Stigende antal tablets vil forøge problemet
Problemet har hidtil været til at overse, fordi bibliotekernes udlån af e-bøger kun udgør en lille promille af det samlede udlån.

Men alle forventer, at det digitale bogmarked for alvor får fat i Danmark de kommende år. Ikke mindst på grund af de mange tablets og e-readers som iPad, der kommer på markedet.

»Omfanget vil helt klart vokse. Og vi får et alvorligt problem på vores biblioteker, hvis der ikke sker noget. Vi er nødt til at have nogle nye aftaler, ellers bliver det meget dyrt at låne digitale bøger ud«, siger Jane Findahl (SF), der er formand for børne- og kulturudvalget i KL.

Hun mener, at udlånsprisen skal ned på samme niveau som for trykte bøger.

Begrænsninger kan blive nødvendigt
Også Danmarks Biblioteksforening mener, at prisen på fysisk og digitalt udlån skal ligge på samme niveau:

»Politikerne har haft en vision om fri og lige adgang til alle typer af information og medier. Det er tanken bag bibliotekerne og bibliotekspenge til forfatterne. Aftalen er, at når biblioteket køber en bog, kan man låne den ud, så meget man vil. Men når det gælder e-bøger, skal man betale forlagene, hver gang den bliver udlånt«, siger direktør Michael Steen-Hansen.

Han forudser, at der vil komme begrænsninger på, hvor meget borgerne må låne, hvis prisniveauet fortsætter som i dag: »Det er ikke, fordi bibliotekerne ikke vil betale, vi skal bare finde en model, der fungerer«, siger direktøren.

Forlag: Vi er åbne
Forlagene Gyldendal og Lindhardt og Ringhof undrer sig over udmeldingen.

Ligesom de synes, det er svært at forholde sig til Momentums beregninger af udlånsprisen på digitale og fysiske bøger uden at kende grundlaget for dem.

»Den udlånsmodel til e-bøger, der findes i dag, er under afvikling. Vi er gået ind i forhandlinger med bibliotekerne om at finde en model, der passer til den digitale udvikling. Vores bekymring er selvfølgelig, at vores produkter bliver foræret gratis væk. Men vi vil gerne have et samarbejde«, siger indholdsarkitekt hos Gyldendal Marie Bilde Rasmussen.

Cliff Hansen, direktør for forretningsudvikling hos Lindhardt og Ringhof, siger, at de nye titler slet ikke er tilgængelige for bibliotekerne som e-bøger i dag, fordi der ikke er en aftale på plads. Men at det netop er det, parterne har sat sig sammen for at finde ud af.

»Vi ender nok et sted, hvor ingen bliver jublende glade, men hvor både forlag, forfattere, biblioteker og borgere bliver tilgodeset. Hvis det ødelægger forlagenes økonomi, er det ikke en god aftale. Ødelægger det bibliotekernes økonomi, er det heller ikke en god aftale«, siger han.

Mange forskellige muligheder
Ifølge forlagene diskuterer udvalget alle mulige forskellige modeller for digitalt udlån.

For eksempel om man skal indføre restriktioner, så en e-bog kun kan lånes i syv dage. Eller at biblioteket kun har et bestemt antal til rådighed – er der lånere til flere, er der kø ligesom med fysiske bøger.

Bibliotekerne kunne også abonnere på bogkataloger eller titler, som de betaler en fast pris for at stille til rådighed for bibliotekets brugere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det kunne også være, at lånebehovet skulle afgøre bibliotekets indkøb, så biblioteket først køber en e-bog, i det øjeblik der er en låner til den.

»Vi er åbne og tænker i mange retninger«, siger Cliff Hansen.

I Sverige gør det også ondt
Pernille Drost, formand for Bibliotekarforeningen, er stærkt bekymret for, hvilken betalingsmodel det ender med.

I Sverige har man haft lignende forhandlinger, og det er endt med, at bibliotekerne skal betale 20 kroner per udlånt e-bog, og det gør allerede ondt på de svenske biblioteker, siger hun:

»Vi kan ikke holde til den betalingsform. Vores drømmescenarium er en aftale, hvor der ikke bliver lagt for mange begrænsninger på udlånet, hvor bibliotekerne køber en pakke eller et årsforbrug til en fast pris«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce