Læselysten. Arkivfoto: Michael Probst/AP

Læselysten. Arkivfoto: Michael Probst/AP

Bøger

Det læser de i Tyskland netop nu

En af de helt store tyske forfattere har udgivet sin første roman i otte år. Og en debutant roses for sin »særligt bløde stemme«.

Bøger

Man har indført statsfeminisme

For godt to år siden skrev den tyske forfatter Karen Duve et langt og vredt essay med titlen ’Hvorfor tingene går galt – hvordan egoister, fæhoveder og psykopater fører os ind i fremtiden’. I bogen fremførte hun en benhård kritik af tidens politikere og hævdede, at vores civilisation vil kollapse, hvis ikke de begynder at interessere sig for klima-, energi- og flygtningeproblemerne. Siden er der sket meget på den politiske scene, men kritikken er tilsyneladende den samme hos Karen Duve, der nu er aktuel med romanen ’Macht’ (Magt), som udspiller sig i 2031.

Hedebølger og orkaner har hærget planeten, og menneskeheden er lige ved at gå under. Man har indført statsfeminisme og -veganisme. Dem, der ønsker at spise kød, skal indløse værdifulde kulstofkuponer, som staten har afsat til hver borger. Og så er der pillen Ephebo, som har forynget hele befolkningen.

Men romanen har ikke umiddelbart fået gode anmeldelser i den tyske dagspresse, og særligt ikke i Frankfurter Allgemeine Zeitung, hvor weekendredaktør Julia Encke kalder romanen et møde mellem Natascha Kampusch og ’Fifty Shades of Grey’. »Mændene er onde, onde, onde: Det er budskabet i Karen Duves roman ’Magt’«. Det er »softporno uden overraskelser«, og Duve skriver med »monoton sløvhed« og »spilder vores tid«. Ja, sådan lyder den barske anmeldelse af en af bogårets mest ventede udgivelser.

Ud af skyggen

88-årige Martin Walser har ofte stået i skyggen af Siegfried Lenz og Günter Grass, når snakken herhjemme er faldet på forfatterne i den tyske efterkrigsgeneration. Syd for grænsen regner man imidlertid Walser med til de helt store, og det var også tydeligt, da hans første roman i otte år, ’Ein sterbender Mann’ (En døende mand), udkom for nylig.

Ikke mindst ugeavisen Die Zeit var begejstret for fortællingen om den 72-årige forretningsmand og andenrangsforfatter Theo Schadt, som må se sig forrådt af sin bedste ven gennem 19 år. Schadt mister hurtigt modet på livet og opsøger internetfora for andre med selvmordstanker. Hvad der mere sker, skal ikke afsløres, men ifølge Die Zeit er alle de store Walser-temaer samlet her, dvs. kærlighed, forræderi, håb og forsøg på at befri sig fra korsettet af sociale forpligtelser, og de bliver alle, ifølge anmelderen, fyret af som en »dionysisk bordbombe«.

Talent for hengivenhed

En af de debutanter, som senest har gjort sig bedst bemærket, er 27-årige Janko Marklein, der ifølge Der Tagesspiegels anmelder Thomas Kurianowicz har begået en »fænomenal« coming of age-roman med titlen ’Florian Berg ist sterblich’ (Florian Berg er dødelig). Florian er en typisk eftertænksom teenager og en outsider fra den nordtyske slette uden for Bremen. Han opretter en forening uden navn, alene med det formål, at dens medlemmer skal blive mere populære hos de andre studerende.

Samtidig er hans ven Udo blevet forelsket i en bibliotekar, og selv ender Florian med at rejse til Leipzig, hvor han stiller sig selv mange eksistentielle spørgsmål. Ifølge Der Taggespiegels anmelder udviser Janko Marklein et særligt talent for at se sine figurer med hengivenhed, mens hans bløde stemme er »den lim, der holder det hele sammen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce