En lidt fordrukken lektor, hans laskede kone og en paraply er hovedingredienser i Dag Solstads 188 sider lange roman fra 1994, som nu kommer på dansk.
Foto: Charlotte Pardorf

En lidt fordrukken lektor, hans laskede kone og en paraply er hovedingredienser i Dag Solstads 188 sider lange roman fra 1994, som nu kommer på dansk.

Bøger

6 hjerter: Hovedværk om livsløgnen og gennemsnitsmennesket er spækket med væsentlighed

Dag Solstads ’Generthed og værdighed’ er mættet med betydning, referencer, humor, visdom og skrivekunst, fra før verden gik af lave. Bogen har succes i USA og kommer nu på dansk med 23 års forsinkelse.

Bøger
FOR ABONNENTER

En berømt replik i verdenslitteraturen falder i ’Vildanden’ af Henrik Ibsen: »Tar De livsløgnen fra et gennemsnitsmenneske, så tar De lykken fra ham med det samme«.

Det lyder sjovt, men det er alvor. Ibsen skrev ordene i 1884, samme år som Politiken blev grundlagt, og lagde dem i munden på en vis doktor Relling, der ofte anses for at være Ibsens talerør. Konflikten mellem den store nordiske livsløgn og den lille nordiske lykke (men dog lykke, og der er masser af den) har defineret meget i vores kultur siden det moderne gennembrud. Den definerer også det hovedværk i norsk litteratur, som Dag Solstad udgav i 1994, ’Generthed og værdighed’ (’Genanse og verdighet’).

Det siger noget om globalisering, at bogen først kommer på dansk nu, formentlig fordi den kom på engelsk i 2015 og fik forrygende anmeldelser i USA. Og det siger noget om forholdet mellem norsk og dansk, at mens ’Vildanden’ udkom som læsedrama på Gyldendal i København i 1884 og fik premiere i Bergen, så skal ’Genanse og verdighet’ altså i dag oversættes til dansk for at kunne læses, og med hvilken forsinkelse.

Romanens første sætning er i Norge allerede legendarisk og lyder i dansk oversættelse: »Egentlig var han en lidt fordrukken lektor i 50’erne med en kone, som var blevet lasket med årene, og som han spiste morgenmad med hver morgen«.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce