Foto: Tegning fra bogen: Stine Illum
Bøger

Varm børnebog: Tak for Lon og Don og To og Ve = god bog

Mette Vedsø kombinerer charme og fakta i serien om Tove.

Bøger
FOR ABONNENTER

For ikke så længe siden kom en lidt speciel og tynd illustreret bog som nummer 1 i en serie, der hedder ’Tove tænker’.

Speciel, fordi bogen handler om en enkelt tanke, der allerede antydes i titlen ’Dobbelt så gammel’. Tynd, fordi Tove ret hurtigt finder ud af, at det kan man godt. Man kan godt være glad for en, der er 16 år, selv om man selv kun er 8. Og illustreret, fordi Stine Illum skulle sætte runde billeder på den tynde tanke og den særlige interesse i teksten for tal og faktiske forhold. Så det siger næsten sig selv: Her er det Mette Vedsø, der er på spil.

Som kemiingeniør er hun nok den eneste af sin art i en forfatterskare for børn og unge, der ellers ofte kommer fra litteraturstudierne. Når Mette Vedsø er bedst, er det netop sådan her: problem plus løsning = godt humør. Og det skal siges til Kulturministeriets ros, at ’Dobbelt så gammel’ var finalist til årets børnebogspris, (der dog som bekendt gik til Hanne Kvist for ’Dyr med pels – og uden’.)

Nu tænker Tove igen! Nu skal Tove til London, hvor der bor mindst 10 millioner mennesker, for at besøge sin onkel, som hedder Don. Tove har som nævnt arvet sin forfattermors sans for nøjagtigheder. I London er hun 823 kilometer hjemmefra. En blåhval kan veje 190 tons. Og Tove løber 60 meter på 10 sekunder rent. Det er ganske godt. Men nu er hun også blevet 10 år siden i efteråret, og derfor går man mere op i voksne og deres adfærd. Hvorfor har Don ikke en dame? Han er glad og sød, og selv om han flirter med sin frisør, bliver det ligesom ikke til noget. Det skal ikke afsløres, hvad der så sker i den korte historie, men det er noget med en nabo, der hedder Lon. Så er ligningen gået op igen.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Kend din kommune

    Hvor mange penge bruger din kommune på ældreområdet, til daginstitutioner eller på dit bibliotek?

    Vi har samlet en lang række nøgletal, der fortæller om hvordan pengene i din kommune bliver brugt.

Annonce