Det er et råt univers, Morten Ramsland diverterer med i sin nye bog, ’Æg’.
Foto: Martin Dam Kristensen

Det er et råt univers, Morten Ramsland diverterer med i sin nye bog, ’Æg’.

Bøger

Anmelder: »Hvad i alverden har Morten Ramsland gang i med alt det her?«

Sammenstødet mellem middelalderens folketro og kristendommen indgår i Morten Ramslands meget vidtløftige og fantasifulde romanrejse gennem tiden.

Bøger
FOR ABONNENTER

Morten Ramsland slog i 2005 igennem med romanen ’Hundehoved’, der blev efterfulgt af ’Sumobrødre’ fem år efter. Han har også en række børnebøger bag sig. I sin nye roman, ’Æg’, fører han os tilbage til middelalderen og viser, hvor meget ’vættetroen’ fyldte, troen på hellige sten, på magi.

Ledemotivet er et pragtfuldt guldæg i kongen, Erik Menveds, besiddelse. Det bærer runerne ’Jeg maner dig Freja, lad hende mangfoldiggøre mig’.

Altså er det et frugtbarhedsæg, der skal løse den forbandelse, der hviler over dronningen, der kun får dødfødte børn. Men kongen taber uheldigvis ægget ned i sengehalmen, da han ligger med en ung kone. Det kommer der et barn ud af, drengen Sten, der er lille af vækst og en slags hermafrodit.

Senere kan han leve af at vise sig frem på hansestædernes markeder, da sulten har drevet familien bort fra deres usle fynske gård. En af hans efterkommere, pigen Freja, er opkaldt efter ægget, der ligger nedgravet ved huset, og det drager hun op gennem Jylland for at finde, efter at pesten har taget hele hendes familie. Som en anden folkeeventyrfigur rider hun på en hvid tyr og med et følge af mange dyr.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce