Tegning:: Anne-Marie Steen Petersen
Bøger

Boguddrag fra den gribende bog 'Tøsne og forsytia': »Hvad hvis man tog en pude og holdt den for munden af sin demente hustru, så hun ikke kom på plejehjem?«

Efter 50 års ægteskab fik Thomas Bredsdorffs kone, Lene, Alzheimers. Kort tid efter begyndte han at skrive om hendes sygdom og deres forandrede hverdag. Det er blevet til bogen ’Tøsne og forsytia. Noget om livet med Alzheimers’, som udkommer 19. april på Gyldendal. Vi bringer her et uddrag.

Bøger
FOR ABONNENTER

Hvad hvis man gjorde som Georges i Hanekes ’Amour’, tager en pude og holder den for munden af sin demente hustru, så hun ikke kommer på plejehjem?

Det går nok ikke som den romantiske sødsuppe filmen ender med, hvor hustruens sjæl bliver forvandlet til en fugl, der glad flyver ud i verden, mens hendes husbond ufortrødent forlader lejligheden og, må man forstå, lever lykkeligt videre til sine dages nært forestående ende.

Man ville få sin straf, selvfølgelig. I fængsel resten af livet, hvilket for mit vedkommende nok ville blive færre år end de fleste mordere får. Den har sine tiltrækkende sider, tanken om fængslets beskyttede bolig. For eksempel at man slipper for at lave mad og tage ansvar.

Lene og jeg har, modsat Hanekes par, ikke lovet hinanden at den ene ikke vil sætte den anden på plejehjem. Det er nu ikke derfor jeg undlader at følge filmens eksempel. Det er heller ikke fordi jeg er bange for fængslet. Det er fordi jeg har oplevet den professionelle pleje fra en anden side end den vi får revet i næsen hver anden dag i medierne.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce