Foto: Antoine de Saint-Exupéry

Den lille prins del 4: Blomstens farvel er lige til at blive trist af

Den lille prins tager en trist afsked med blomsten. Mon ikke Antoine de Saint-Exupérys eksplosive ægteskab skinner igennem i bogen?

Bøger

Åh lille prins! Efterhånden forstod jeg dit lille sørgelige liv

- Antoine de Saint-Exupery

Den lille prins har kærestesorg. Femte dag i ørkenen opdager piloten denne hemmelighed ved den lille prins’ liv. Nok har prinsen en sjov lille stemme, og vel siger han sjove ting, men der er nu alligevel noget vemodigt ved ham.

Han fortæller, at han elsker solnedgange, når han er trist til mode. Og han fortæller, at hans planet er så lille, at han bare skal flytte lidt rundt, så er der hele tiden solnedgang. En dag fik han set fireogfyrre solnedgange, så trist var han. Hvorfor?

Oppe på B 612 er der en blomst, som han har haft det rigtig svært med, og som han nu har forladt. Men selv om han har forladt sin blomst, så tænker han alligevel hele tiden på hende og bekymrer sig om hende.

Piloten begynder at forstå det, da prinsen forlanger, at det får, som piloten tegner til ham, skal have mundkurv på. Den lille prins er bange for, at fåret ellers kommer til at spise blomsten eller gøre skade på den.

De har slået op, blomsten og prinsen. Han husker hendes sidste replik, før han rejste bort med de vilde trækfugle, og han gengiver ordene for piloten:

»Jamen jeg elsker dig jo, sagde blomsten. Det har du bare slet ikke vidst, og det er min fejl. Men det kan også være lige meget, og du har været lige så dum, som jeg har. Prøv nu, om ikke du kan blive lykkelig«.

Et rigtigt kærlighedens dobbeltgreb, disse ord til farvel – lige til at blive trist af. Blomsten græder da også, men prøver at skjule det og fortsætter: »Du må ikke stå der og trække tiden ud, det er irriterende. Du har besluttet dig for at rejse. Kom så af sted!«.

Så det er nok hemmeligheden ved den lille prins’ vemodighed. Og det er sikkert selve grunden til, at han har forladt sin asteroide B 612 og er draget ud i universet.

Kendere af Antoine de Saint-Exupérys privatliv synes, at de genkender forfatterens eksplosive ægteskab med Consuelo, hans hustru fra El Salvador. Fra hendes families landsby ser man tre vulkaner svarende til dem, prinsen fejer, før han forlader sin asteroide.

Consuelo betyder trøst, og da piloten hører den lille prins’ kærlighedshistorie, sammenfatter han for sig selv:

»På en af stjernerne, en planet, min planet, Jorden, var der en lille prins, som skulle trøstes! Jeg tog ham i mine arme. Jeg vuggede ham. Jeg sagde til ham: »Den blomst, du elsker, er ikke i fare ... Jeg skal nok tegne en mundkurv til dit får ... Og jeg tegner en rustning til din blomst ... Jeg ...«. Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle sige. Jeg følte mig meget klodset. Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle nå ham eller finde ind til ham igen ... Tårernes land er så gådefuldt et sted!«.

Men der er en, som kender de gådefulde steder, og som bedre kan trøste den lille prins. Det er ræven.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce