Tegning: Claus Nørregaard
Bøger

Han kæmpede for at blive integreret. Og tabte: Dansk guldalders bedste roman udkommer i ny, forbilledlig udgave

Det er småt med langtidsholdbare romaner fra guldalderen. Meïr Aron Goldschmidts bog 'En jøde', der nu genudgives, er en af dem.

Bøger
FOR ABONNENTER

De mere dannede kristne, der med ord eller gerning havde deltaget i jødeforfølgelsen, skammede sig hemmeligt, når de så en jøde, og ærgrede sig bagefter over, at de havde nødig at skamme sig for en jøde«.

Læg mærke til den tvetydige følelse. Det er de dannedes antisemitisme i en nøddeskal. Dels skammer disse kristne sig over at have været med til noget snavs, dels ærgrer de sig over, at de skal nære sådan en følelse over for noget så snavset som en jøde. Goldschmidt var en mester i at spidde den slags dobbeltheder. Hans debutroman fra 1845 er et psykologisk studie i gnidningen mellem flertallet og et mindretal, der er lige så vedkommende i dag som dengang.

Romanens helt, Jacob Bendixen, vokser op i et trygt og velbeslået jødisk hjem i en by på Fyn. Han klarer sig fint i skolen, elsker at læse, men kommer aldrig ud at lege, for kammerater er der ingen af. Kun drillepinde. Hvis lærerne forbyder ungerne at sige ’jødesmaus’, kan de finde på at sige flødesovs og bedyre deres uskyld, for det, de siger, lyder jo kun som det, de ikke må sige.

Jødepogromerne, der grasserede i København i 1819, når helt over til den fynske købstad, hvor den 11-årige Jacob får racekonflikten helt ind på kroppen. Pludselig står han midt i tumulten med en kniv i hånden. En bondedreng bløder. Hvad der helt nøjagtig er sket, får vi ikke at vide. Goldschmidt havde læst de islandske sagaer og følger deres eksempel med at overlade de dramatiske højdepunkter til fantasien, mens læseren står med følgerne og selv må drage slutningerne, som detektiver må det i den virkelige verden.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce