Den engelske fantasyforfatter Neil Gaiman har skrevet en gedigen bog om nordisk mytologi, som udkommer i dag.
Arkivfoto: Philippe Matas/AP

Den engelske fantasyforfatter Neil Gaiman har skrevet en gedigen bog om nordisk mytologi, som udkommer i dag.

Bøger

Engelsk forfatter leverer en solid og respektfuld genfortælling af de nordiske myter

Neil Gaiman har udgivet bogen 'Nordisk mytologi' som med udgangspunkt i de berømte Eddaer fortæller om vikingetiden med asaguder og jætter.

Bøger
FOR ABONNENTER

Væk har de nordiske guder selvfølgelig aldrig været. Men med den succesfulde HBO-serie ’Vikings’ er der kommet ny fokus på Nordens kraftfulde vikingetid med krig og asaguder, og også Marvel-filmene om tordenguden Thor, der har indtaget biograferne, har gjort sit for på verdensplan at øge interessen for nordisk mytologi. Noget nær kultisk er også dyrkelsen af den engelske forfatter Neil Gaiman, der har en for litteraturen sjældent stor fanskare for sine på alle måder fantastiske graphic novels og romaner. Så når Neil Gaiman nu ovenikøbet skriver en bog om nordisk mytologi, er det svært ikke at juble forventningsfuldt.

Neil Gaiman har taget udgangspunkt i islandske Snorri Sturlasons ’Edda’ (den yngre Edda) samt i ’Den poetiske Edda’ (den ældre Edda) og har herfra udvalgt en række festlige og blodige fortællinger om de moralsk anløbne asaguder og deres skærmydsler med de rænkefulde jætter.

Centralt i alle disse historier står tre guder: den vise alfader Odin, hans stærke søn, krigerguden Thor, og den spegede jætte Loke, som er Odins fosterbror og derfor bor sammen med asaguderne i Asgård. Således genfortæller Neil Gaiman blandt meget andet historien om, hvordan guderne fik bygget en mur omkring Asgård og narrede bygmesterjætten for hans lovede løn, gudinden Freja. Og hvordan Loke bortgav gudinden Idun, vogter over ungdommens æbler, til jætten Tjasse, kun for senere igen at franarre jætten Idun og hendes gyldne æbler.

Neil Gaiman omkranser sine udvalgte fortællinger med den nordiske skabelsesberetning til at begynde med og gudernes undergang Ragnarok som afslutning, og man fornemmer gennem hele bogen, at undergangen er uomgængelig: Alle fortællingerne rummer snyd og bedrag (og blodige opgør), løfter gives, som ikke kan overholdes, og moralen blandt guderne er i forfald. Dog kan guderne i sidste ende ikke lukke øjnene for konsekvenserne, og straffen rammer da også under Ragnarok, hvor Lokes monsterbørn Fenrisulven og Midgårdsormen gør ende på de gamle guder og deres verden. Kun for at en ny og frisk verden kan opstå.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce