Foto: Anne-Marie Steen Petersen
Bøger

6 hjerter: Skarpsindig filosof skriver blændende om sex og kønsforskelle

Maskulinitet er en trossag, femininitet en maskerade, mener Alenka Zupancic, som har fat i seksualitetens inderste væsen.

Bøger
FOR ABONNENTER

Det er en udbredt misforståelse, at for psykoanalysen er sex meningen med alting. Tværtimod: For psykoanalysen er sex fuldstændig meningsløst.

Seksualiteten er et mysterium, en modsætning, en gåde uden løsning i hjertet af menneskelivet, og det er derfor, vi kredser så fascineret omkring den. Sex er den store mærkværdighed i en sådan grad, at hvis vi støder på noget mærkværdigt, vil automatreaktionen ofte være, at det nok har noget med sex at gøre.

Hvis du åbner skabet hjemme hos en ven, som ikke har nogen cykel, og det vælter ud med cykelpumper, er der en stor sandsynlighed for, at du vil tænke: Det er nok noget seksuelt.

Hvad, der er lige så vigtigt for psykoanalysen, er, at sex er andet og mere end den kropslige aktivitet, som vi i snæver forstand forbinder begrebet med. Så snart der er et overskud af nydelse, formålsløs nydelse, er der sex. Det første eksempel, den slovenske filosof Alenka Zupancic giver i sin nye og blændende bog om sex, er nydelsen ved at snakke.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce