Erik Fosnes Hansen tager sin tid, når han skriver bøger.
Foto: Thomas Larsen (arkiv)

Erik Fosnes Hansen tager sin tid, når han skriver bøger.

Bøger

Anmeldelse: Gennemført triviel roman beskriver det pæne borgerskabs sidste krampetrækninger

Efter ti års pause vender Erik Fosnes Hansen tilbage med en roman om livet på et norsk højfjeldshotel.

Bøger
FOR ABONNENTER

Erik Fosnes Hansen er ikke den type forfatter, som der bare strømmer bøger ud af. Siden hans internationale gennembrud i 1990 med ’Salme ved rejsens afslutning’ – en roman om syv fiktive skibsmusikanter om bord på ’Titanic’ – har den norske forfatter blot udgivet tre romaner: ’Beretninger om beskyttelse’, ’Løvekvinden’ og nu altså ’Et hummerliv’, hans første bog i ti år.

Som i de andre romaner befinder vi os i fortiden, men vi er samtidig nærmere nutiden end nogensinde før i forfatterskabet. Året er 1982. Teenageren Sedd bor og hjælper til på et stort og flot norsk højfjeldshotel ejet af hans bedsteforældre, hvor også kokken Jim arbejder.

Historien er sådan set enkel nok; nogen vil sige spinkel. Fra det øjeblik i romanens begyndelse, hvor bygdens velgører, bankdirektør Berge, falder om og dør til en middag i hotelrestauranten, indledes en lavine af ulykker, der får den gamle verden til at bryde sammen.

Nede under det hele ligger en fortælling om de Nordsø-milliarder, som de norske olieselskaber i 1970 begyndte at pumpe op. Og med nordmændenes nye rigdom forvandler deres vaner sig også. De vil hellere flyve til det »infernalske« Syden, som bedstefaren siger, end at indkvartere sig med fuld service, dyre franske vine og hummermiddage højt oppe i fjeldene. Kunderne svigter, og på et tidspunkt må den ellers fredsommelige bedstefar og hotelindehaver forklare tingene, som de er. Han har set katastrofen komme: »Civilisationen vil ophøre, i hvert fald som vi kender den. For hvad er vel civilisationen uden dem der rejser, og dem der betjener dem? Den vil ikke være særlig civiliseret«.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce