I 1985, da forfatteren Tove Fleischers far fylder 65, bruger familien anledningen til at søge udrejse-tilladelse for manden, Holm Fleischer, så alle kan komme med til Danmark.
Foto: Foto fra

I 1985, da forfatteren Tove Fleischers far fylder 65, bruger familien anledningen til at søge udrejse-tilladelse for manden, Holm Fleischer, så alle kan komme med til Danmark.

Bøger

Anmeldelse: ’Kærlighed i kommunismens tid’ er et fint og morsomt indblik i et familieliv i DDR

Livet i DDR var præget af absurde benspænd, bizar partidisciplin, stikkeri og knaphed på alt.

Bøger
FOR ABONNENTER

Man skulle tro, at Østtyskland modtog en frivillig dansk tilflytter med åbne arme i 1981. Diktaturstatens egne borgere havde været direkte spærret inde bag mure og grænsebomme i 20 år, bunden var gået totalt ud af økonomien, der kørte på vestlige lån. Der var mangel på alt fra mad til boliger, tøj og andre basale fornødenheder.

Hele landet stank af brunkul, da den russiske olie ikke mere tilflød det socialistiske eksperiment, der jo under alle omstændigheder var startet på hælene i 1949, fordi selvsamme Sovjet havde tømt deres tyske erobring for alt af værdi, fra penge til fabrikker og maskiner. Nu gik fødevarer fra det udpinte øst til den sovjetiske herremand, der heller ikke havde det for godt.

Alt skulle kun blive værre, i årene efter at Tove fra Aarhus med sin lille datter indfandt sig hos de østtyske myndigheder for at få ophold i folkerepublikken, så hun selv og barnet kunne være sammen med barnets far. Denne var en ung, østtysk akademiker og kunne ikke flytte til Jylland, hvis der ellers havde været arbejde der til en tysktalende og ganske godt tilfreds østborger.

Mistro, internering i ugevis og tusind sære spørgsmål mødte den danske småbarnsmor, som var en helt forkert indvandrer. Ingen partibog, ingen ordentlig politisk overbevisning, tværtimod ret genstridig og modvillig, fuld af spørgsmål og meget, meget stædig. Hun ville bare bo med sin kæreste, Holm Fleischer, i Leipzig med deres fælles barn, når det nu ikke kunne være anderledes. Holm og hun havde i sin tid mødt hinanden i Jugoslavien, og deres bekendtskab havde yderligere udviklet sig, da Tove en overgang studerede i Leipzig.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce