Annonce
Annonce
Bogforum

Krimi-guide: Danske forfattere markerer sig stærkt

Henrik Palle guider igennem krimibølgen. Flere af forfatterne kan opleves på BogForum.

BogForum

Anna Grue i samtale med Stéphanie Surrugue søndag 11. november kl. 15.00 BogCafeen.

Elsebeth Egholm i samtale med Cecilie Frøkjær om ’De døde sjæles nat’ lørdag 10. november kl. 10.30 Scenen. Og med Monica Krog-Meyer kl. 15.40. Under Uret.

Mød Lotte og Søren Hammer lørdag 10. november kl. 16.30. Tranescenen 1 samt søndag kl. 17.00 i BogCafeen.

Mød A.J. Kazinski fredag 9. november kl. 17.00. Scenen, samt søndag kl. 14.20 Under Uret.

Mød Lars Kepler søndag i samtale om 'Ildvidnet' søndag 11. november kl. 14.30 Scenen.

Lars Kjædegaard om 'Den røde labyrint' og 'Goyas hund' lørdag 10. november kl. 14.00. BogCafeen. Og om 'Goyas hund' søndag kl. 15.40 Under Uret.

Robert Goddard i samtale om 'Ulven fra Beograd' med Kim Skotte fredag 9. november 13.00 i BogCafeen og med Bo Tao Michaëlis kl. 15.00 Tranescenen 1.

Jussi Adler-Olsen om 'Marco- effekten' lørdag 10. november kl. 15.20 Under Uret, samt søndag kl. 13.30 Scenen.

Der skal nok være et par mandfolk eller tre, der efter endt læsning af programmet for årets BogForum i Bella Center vil gnide sig lidt velbehageligt i skægget og gnægge, at så fik det da endelig en ende.

For en af de ting, man kan konkludere på baggrund af krimiforfatteroversigten i det 146 sider tykke katalog til årets store danske litteraturfestival, er, at femikrimien ikke længere er helt så dominerende, som den tidligere har været.

Der er med andre ord ikke det sædvanlige rykind af forhenværende kvindelige svenske Djøf’ere, der i ly af krimigenrens bloddryppende sætstykker får afløb for deres had til svigermødre og deres slapsvanse af sønner og ægtemænd.

To populære kvinder

Her tager de litterære konjunkturer sig en pause; men ellers er der masser af krimier, først og fremmest fra kendte og især danske navne.

For vore hjemlige lystmordere og lænestolsdetektiver er flittige og populære navne med deres seriemord, altså bogserier om drab og andre skrækkelige forbrydelser.

En af de meget aktive er Anne Grue, der efter en lang karriere som først grafiker og siden bladsnedker i Aller-koncernen samt et par romanmæssige tilløb slog igennem i 2006 med det første bind i serien om den skaldede detektiv Dan Sommerdahl, som i en fiktiv nordsjællandsk by opklarer det ene mord efter det andet.

LÆS OGSÅJævn krimi smager som en hurtigt fortæret færdigret

’Dybt at falde’ var titlen, og den etablerede nærmest omgående Anna Grue blandt landets mest tiljublede krimiforfattere. I år er hun aktuel med bind fem af de bebudede ti: ’Et spørgsmål om penge’. Her er det en stenrig erhvervsmand med smag for unge kvinder og hårde stoffer, der må lade livet.

En anden meget populær kvinde er aarhusianske Elsebeth Egholm, der siden 2002 har huseret i Aarhus og omegn med sine veludtænkte krimiplot og detektiven Dicte Svendsen, hvis dunkle fortid og bortadopterede søn spøgte i hendes bevidsthed, indtil han dukkede op i kød og blod.

LÆS OGSÅNy Egholm-krimi er ægte uhygge

Og nu har han været hovedpersonen i de to seneste romaner, ’Tre hundes nat’ fra sidste år samt den aktuelle ’De døde sjæles nat’.

Søskendeparret Hammer bragede igennem lydmuren med første del af deres krimiserie, ’Svinehunde’, i 2010.

Aftaler med et større antal udenlandske forlag, flotte anmeldelser og flotte salgstal blev deres fortælling om kriminalinspektør Konrad Simonsen og hans jeremiader til del, og i år er de nået til fjerde ombæring i sagaen: ’Pigen i Satans mose’.

LÆS OGSÅDer er satans meget snak i Hammer-pars nye krimi

Debutanter og svenske veteraner

En af forrige års store overraskelser på krimifronten var pseudonymet A.J. Kazinski og dettes debut ’Den sidste gode mand’.

Her var en historie med både Schwung og Gehalt, som tilmed var virtuost godt skrevet. Bag det østeuropæisk klingende forfatternavn gemmer sig den drevne skribent og forfatter Jacob Weinreich og filminstruktøren Anders Rønnow Klarlund.

LÆS OGSÅForfatterpar jagter det gode i velskrevet krimidebut

Deres detektiv hedder Niels Bentzon, og han har det ikke let. Han har psykiske problemer, og i den aktuelle opfølger, ’Søvnen og døden’, er han netop vendt tilbage fra en længere sygeorlov, da han konfronteres med en formodet selvmorder, som imidlertid viser sig at være en del af et større kompleks af ondskab.

Svenske Lars Kepler er også et pseudonym og såmænd også for et par, der har forbindelser til filmbranchen. Deres debut, ’Hypnotisøren’, som fik fremragende anmeldelser i 2009, er netop blevet forvandlet til en film, og dertil kommer så den nys udkomne ’Ildvidnet’, der efter sigende er lige så infernalsk spændende som de to tidligere romaner fra ægteparret, som dækker sig under navnet.

LÆS OGSÅVævende Kepler-krimi inkluderer lidt husmoderporno og Ian Fleming

Mændene kan også
Desværre har Lars Kjædegaard ikke fået helt den samme opmærksomhed og succes som især sine kvindelige krimiforfatterkolleger, hvilket er synd og skam.

LÆS OGSÅLangstrakt krimi er lidt for hyggelig

For han skriver en god krimi, og på det seneste har også han taget hul på en serie, hvor hovedpersonerne er kriminalpolitifolkene Thor Belling og Anita Hvid. Fjerde bind i serien, 'Goyas hund’, er netop kommet på gaden.

Årets udenlandske hovednavn på BogForum er ingen ringere end Robert Goddard, hvis plotsikre krimier har forsødet mangen en sommerferie i årenes løb.

LÆS OGSÅUjævn krimimester ræser tilbage i topform

Blandt kendere er der diskussion om, hvorvidt ’Fra billede til billede’ fra 1990 eller ’Fra sol til skygge’ fra 1996 betegner det absolutte højdepunkt i den Cambridge-uddannede historikers stilsikre whodunnit-forfatterskab; men det betyder mindre. I år gæster han vort land for at snakke om sin seneste, ’Ulven fra Beograd’.

Og så er der selvfølgelig vor egen krimikonge: Allerød-borgeren Jussi Adler Olsen, hvis succes - fortjent - ingen grænser kender.

Når han bliver interviewet på messen, er det helt sikkert, at han vil blive stillet spørgsmålet: Hvornår kommer den næste i serien om den vrisne Carl og hans afdeling Q? For alene titlen, ’Marco Effekten’, lyder besnærende spændende.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce