Annonce
Annonce
Annonce
Bogmessen i Bella Center

Årets debutant: »Det er lidt vildt lige nu«

Debutantpris er brændstof til det ensomme arbejde, siger Anne-Cathrine Riebnitzsky.

Gem til liste

Anne-Cathrine Riebnitzsky

Født 1974, opvokset på Fyn.

Uddannet på Forfatterskolen 1998. Herefter uddannet som russisktalende sprogofficer.

Har arbejdet på den danske ambassade i Moskva, inden hun i 2007 blev udsendt som officer til Helmand for at deltage i opbygningen af det afghanske samfund. I 2008 vendte hun tilbage som civil rådgiver ansat af Udenrigsministeriet.

Udgav 'Kvindernes krig' i 2010, en beskrivelse af kvinders forhold i den afghanske Helmand-provinsen.

Romandebuten 'Den stjålne vej' udkom på Politikens Forlag 2012.

»Det er noget, jeg virkelig har drømt om meget, meget længe«, siger Anne-Cathrine Riebnitzsky, der netop har modtaget Bogforums Debutantpris i Bella Center.

Hun modtager prisen for sin skønlitterære debutroman 'Den stjålne vej'.

Foran en fyldt sal takkede hun juryen og afslørede, at det var en pigedrøm, der gik i opfyldelse.

»Det er nok den største anerkendelse, man kan få som debuterende forfatter i Danmark, og for mig svarer det lidt til at blive udnævnt til årets rookie i ens yndlingssport«, siger hun til politiken.dk efter prisuddelingen.

LÆS OGSÅ Eks-sprogofficer vinder debutantprisen på Bogforum

»Lidt vildt lige nu«
Mens Riebnitzsky vandrer over det røde gulvtæppe og ud på messen griner hun ind i mellem.

»Det er lidt vildt lige nu«, siger hun med favnen fuld af gaver.

Udover hæderen modtager hun 50.000 kroner.

Anne-Cathrine Riebnitzsky (født 1974) er uddannet fra Forfatterskolen i 1998, men er desuden uddannet sprogofficer og har været udsendt i Afghanistan som soldat og senere rådgiver for Udenrigsministeriet.

BOGFORUM-KRIMIGUIDE Danske forfattere markerer sig stærkt

Et skub til bogen
'Den stjålne vej' foregår i Afghanistan under krigen i efteråret 2008 og handler om tre skæbner: ingeniøren Khan, gadedrengen Javeed og Malika, som er en moderne kvinde i en traditionel verden.

Fortællingen om de afghanske mennesker ligger forfatteren meget på sinde, og derfor er hun taknemmelig for, at bogen nu får mulighed for at nå ud til et bredere publikum.

»Det er klart, det er noget, der skubber bogen fremad. Der er mange andre nye forfattere, der kommer frem, og konkurrencen er hård. Men nu er der flere, der får chancen for at læse bogen og blive glade for den, når man får sat sådan et mærkat på«.

Ny bog på vej
I øjeblikket er Riebnitzsky i gang med at skrive en ny roman, som udkommer i efteråret 2013.

»Den foregår i Danmark, og jeg siger ikke så meget om den, for så går det i stykker«, siger hun. Og smiler lidt nervøst.

Hun tror umiddelbart ikke, prisen vil have betydning for arbejdet med den nye roman.

En overgang var hun bange for, at det ville give hende præstationsangst, hvis hun vandt:

»Men selv om jeg skulle gå hen og skrive en dårlig bog, er der ingen, der kan tage den her pris fra mig. Det er lidt sådan, jeg har det med den nu«.

Brændstof
Fra talerstolen fortalte debutanten, at hun i 2011 var så frustreret over arbejdsprocessen, at hun truede sin redaktør med at brænde manuskriptet til 'Den stjålne vej'.

Den anerkendelse, der ligger i prisen, kan måske give hende mere ro, så en sådan frustration ikke opstår igen, håber hun.

»Det er fedt at få den anerkendelse, for det giver noget brændstof til at skrive videre. For man skal ikke tage fejl: Meget af arbejdsprocessen er ensom, og du får ikke ret meget anerkendelse undervejs«, siger Anne-Cathrine Riebnitzsky.

PolitikenPlus
 • De 3 Musketerer Kom til foredrag med Bo Tao Michaëlis inden 80'er-hit-rockmusicalen på Østre Gasværk Teater.

  Pluspris fra 325 kr. Alm. pris fra 425 kr. Køb
 • Oplev Den Blå Planet Slip ungerne løs i efterårsferien. Fantasien og de kreative kræfter bliver udfordret i en lang række aktiviteter, som Politiken Plus tilbyder ferierende børn og deres voksne.

  Pluspris fra 145 kr. Alm. pris fra 220 kr. Køb
 • Concerto Copenhagen Langt hovedparten af Bachs kantater blev til i Leipzig, i en snæver, lokal, luthersk livsverden, og dog rummer de et helt igennem fællesmenneskeligt følelsesregister.

  Pluspris 150 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Carlsberg Guidede ture om Carlsbergs historie og den fremtidige bydel på Valby Bakke med besøg i kældrene under Carlsberg.

  Pluspris 115 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Den Trojanske Hest Slip ungerne løs i efterårsferien. Fantasien og de kreative kræfter bliver udfordret i en lang række aktiviteter, som Politiken Plus tilbyder ferierende børn og deres voksne.

  Pluspris 60 kr. Alm. pris 75 kr. Køb