Annonce
Annonce
Annonce
Faglitteratur

Jesper Langballe er en verdensfjern bogorm

Velskrevet biografi er desværre håndsky, når det gælder Langballes holdninger.

Gem til liste

fakta

Politiken synes

»Det projekt ’at gøre verden til et bedre sted at være’ har aldrig beskæftiget mig et sekund. Derimod har jeg hele mit liv måttet kæmpe for at bevare noget, jeg var lige ved at miste«, siger Jesper Langballe i journalisterne Mads Bregenov-Pedersen og Mads Jensens biografi.

Ærlig snak.

Man kan være enig eller uenig. Hade eller elske ham. Men Dansk Folkeparti-politikeren og tidehvervspræsten Jesper Langballe er i det mindste en mand, som mener noget.

LÆS OGSÅBiografi om Pia K føjer ikke nyt til

Eller som den tidligere informationschef i Dansk Flygtningehjælp Finn Slumstrup siger i bogen:

»Når jeg i dag har respekt for Langballe, er det, fordi han ikke fedter med sine meninger«.

Mysteriet Langballe
Men hvad driver et menneske til et livslangt frådende opgør med »den professionelle kærlighedsidealisme«, »godhedsindustrien«, »behandlersamfundet«, frisindet og kulturradikalismen og venstrefløjen og eliten og indvandringen?

Bogen giver ikke svaret.

Selv om den er velskrevet og velresearchet, fremstår Langballe stadig som et mysterium, når man lægger bogen fra sig igen.

At det skulle være barndommen, der er Langballes drivkraft i forhold til at være på folkets side mod eliten, er svært at købe. Godt nok var faderen modstandsmand og i opposition til de politikere, der samarbejdede med tyskerne.

Men paradoksalt nok består Langballeslægten af læger og overlæger i hvide kitler, så langt øjet rækker. En socialgruppe 1-baggrund, der på ingen måde kan siges at være ’folkelig’ i nogen betydning af ordet.

Lidt af en livsløgn
Det største paradoks i bogen er dog Jesper Langballes forståelse af sig selv.

Han ser nemlig sit liv som én lang kamp mod »de verdensfjerne«, der tager afsæt i bøger, mens han selv lever i den nære virkelighed med næsten, der står lige ved siden af ham.

Men selvforståelsen viser sig at være lidt af en livsløgn.

Biografien viser nemlig, at Langballe selv er den distræte, verdensfjerne bogorm, der »kan hele Europas historie og Dostojevskijs bøger udenad«, men som har mere end svært ved at leve op til sine egne fordringer om ’det nære’ og næsten.

Han er ikke typen, der kan være nærværende i længere tid, som der skrives.

Det gælder for eksempel i forholdet til faderen, der begår selvmord.

Og det gælder Langballes nu afdøde kone, Gitte, der kæmper med alkoholisme, mens Langballe murer sig inde i ferierne i ti år for at skrive en bog, der skal korrigere de kulturradikales patent på Steen Steensen Blicher.

For kan man skrive en klinisk neutral og upartisk bog om landets måske mest kontroversielle holdningsmenneske, der deler Danmark, uden at tage stilling?

Idealist
»Jesper brugte sin distraktion og verdensfjernhed som et middel til at takle sin fars sygdom og selvmord mange år tidligere, og man kan godt drage en parallel i hans forhold til mors sygdom«, siger sønnen, mens datteren i bogen siger, at Langballe svigtede.

Forfatterne har hverken villet skrive et festskrift eller en hudfletning af mennesket Jesper Langballe, og det lykkes dem at holde balancen.

Hans mørke sider skjules ikke, samtidig med at han også fremstilles som et både kærligt og humoristisk og flegmatisk menneske, der kan bande og rode, og som på sin egen omvendte måde er idealist, selv om han vil hade det ord.

Og der er masser af anekdoter med denne distræte mand, som glemmer sit pas og smider piben i papirkurven.

Skru ned for anekdoterne
Men mens forfatterne ikke holder sig tilbage med at gå tæt på mennesket Langballe, er de mere håndsky, når det handler om hans holdninger.

Og det er bogens dilemma. For kan man skrive en klinisk neutral og upartisk bog om landets måske mest kontroversielle holdningsmenneske, der deler Danmark, uden at tage stilling?

Man kan da forsøge. Men så bliver det også derefter. Til tider lidt lunkent og uforløst.

Her ville det have klædt bogen, hvis forfatterne havde skruet lidt ned for anekdoterne og lidt op for en analyse af dén ambitiøse kultur- og værdikamp, som Langballe stod i spidsen for sammen med Søren Krarup – de to ’fætre i ånden’.

Kampen mod det moderne gennembrud med mere end hundrede års forsinkelse. Blev den vundet? Eller tabt?

Og hvordan fik de statsministeren med på den? Det savner man stadig svar på efter læsningen af denne bog.

PolitikenPlus
 • De 3 Musketerer Kom til foredrag med Bo Tao Michaëlis inden 80'er-hit-rockmusicalen på Østre Gasværk Teater.

  Pluspris fra 325 kr. Alm. pris fra 425 kr. Køb
 • Oplev Den Blå Planet Slip ungerne løs i efterårsferien. Fantasien og de kreative kræfter bliver udfordret i en lang række aktiviteter, som Politiken Plus tilbyder ferierende børn og deres voksne.

  Pluspris fra 145 kr. Alm. pris fra 220 kr. Køb
 • Concerto Copenhagen Langt hovedparten af Bachs kantater blev til i Leipzig, i en snæver, lokal, luthersk livsverden, og dog rummer de et helt igennem fællesmenneskeligt følelsesregister.

  Pluspris 150 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Carlsberg Guidede ture om Carlsbergs historie og den fremtidige bydel på Valby Bakke med besøg i kældrene under Carlsberg.

  Pluspris 115 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Den Trojanske Hest Slip ungerne løs i efterårsferien. Fantasien og de kreative kræfter bliver udfordret i en lang række aktiviteter, som Politiken Plus tilbyder ferierende børn og deres voksne.

  Pluspris 60 kr. Alm. pris 75 kr. Køb