Annonce
Annonce
Faglitteratur

Censureret kinesisk forfatter findes kun på det sorte marked

Yang Jishengs bog, 'Gravsten', er forbudt i Kina, men cirkulerer på det sorte marked.

BLÅ BOG

Yang Jisheng
Yang Jisheng er født i Hubei-provinsen i 1940.

I 1964 blev han medlem af Kinas Kommunistparti. Yang dimitterede to år senere fra det prestigiøse Tsinghua Universitet.

Han arbejdede for det officielle nyhedsbureau Xinhua fra 1966 til 2001, hvor han blev pensioneret.

I dag er han redaktør på et historiemagasin i Beijing, der hedder Yanhuang Chunqiu.

En eftermiddag i april 1959 stod den 18-årige Yang Jisheng på sin skole og var ved at sætte en vægavis op. Det var sådan, Kinas Kommunistparti spredte informationer og propaganda dengang.

En af Yangs venner dukkede op. Det var uventet.

»Din far er ved at sulte ihjel! Skynd dig hjem og tag noget ris med, hvis du kan«, sagde vennen, der var rejst den lange vej fra deres landsby og ind til Yang i storbyen.

»Din far kan ikke engang skrælle barken af træerne, han er så svag af sult, at han ikke kan hjælpe sig selv«, sagde vennen.

Yang var hurtig til at pakke sine ting, og han tog tre dages ration af ris med fra skolens kantine. Da han kom hjem til landsbyen, var alt forandret. Den var øde. Der var ingen lyde af hunde, der bjæffede eller gøede. Ingen haner, der galede.

LÆS OGSÅMed Kafka i Kina

Og foran familiens hus var barken på elmetræet skrællet af og rødderne gravet op. Faren lå derinde på sengen med indsunkne øjne, og der var intet spiseligt i huset. Det var her, at Yang for første gang i sit liv forstod, hvad det vil sige at være ’skind og ben’.

Yang lavede grød af risen, men faren var for svag til at synke. Han døde tre dage senere.

Paradis endte i kaos

Det samme gjorde millioner af andre over hele Kina. Folk forsøgte at overleve ved at fylde maverne med græs, mudder, bark, rotter og menneskekød. Familier forsvandt. Landsbyer døde.

Det begyndte i 1957. Partiet, med formand Mao Zedong i spidsen, startede en kampagne, der skulle skyde bondesamfundet Kina foran industrialiserede nationer som Storbritannien. Kampagnen hed 'Det Store Spring Fremad'.

LÆS OGSÅHun skrev fejende flot kinesisk fiktion

Men visionen om det kommunistiske paradis endte i et altomfattende politisk kaos og en katastrofe, der først for alvor er blevet afdækket i årtierne efter.

»Jeg var 18 år dengang, og jeg troede på partiet. De gav os kun de informationer, som de ville have ud, og ikke andet. Hvis man ikke var enig med partiet, så blev man forfulgt, slået og set ned på. Folk vidste ikke bedre dengang«, siger Yang Jisheng.

Afsløring af hungerkatastrofen
I dag er Yang Jisheng 72 år gammel. Han gik på pension i 2001 efter at have arbejdet som journalist for det statslige nyhedsbureau Xinhua hele sit voksne liv.

Det var denne privilegerede stilling, som gjorde, at han i mere end et årti fra starten af 1990’erne i al hemmelighed kunne besøge arkiverne og øjenvidner ude i de kinesiske provinser for at fremskaffe oplysninger om katastrofen under ’Det Store Spring Fremad’.

Den lange research endte med bog, der udkom på kinesisk i 2008. Den er forbudt i Kina, men den er udkommet i Hongkong, og man kan sagtens købe den på det sorte marked.

LÆS MERECensur: Periode mangler i historien

Eksperter, som for eksempel professor Kerry Brown fra University of Sydney, har kaldt Yang Jishengs bog for en af de vigtigste historiebøger, der er udkommet i dette århundrede. Inden for forskningen om Kina er den blevet udråbt til den autoritative bog om hungerkatastrofen 1959-1962.

Nu er ’Gravsten’ blevet oversat til engelsk, og den udkom 1. november i USA og England. Ligesom på kinesisk har den fået titlen ’Gravsten’. Dermed forsøger Yang at rejse et værdigt mindesmærke over sin far og de millioner af kinesere, der døde under katastrofen.

»Det kinesiske folk er blevet snydt, og de har brug for at få den rigtige historie at høre«, siger Yang Jisheng.

stålsat  vanvid. 1958: Kinesiske arbejdere knokler med at udvide en stålfabrik i det centrale Kina. Formand Mao ville fordoble Kinas stålproduktion på et år. Hvad der virkelig skete frem til 1962, er forbudt historie. Foto: AP

Det store spring - tilbage
I 1957 dekreterede Mao Zedong, at Kina skulle opgive sin udvikling, der var sket skridt for skridt, og ved et enkelt stort spring fremad overgå Vesten og Sovjetunionen. Det krævede stål. Og afgrøder.

Bønderne blev samlet i folkekommuner, der gav dem alt fra mad til børnehaver og ældrepleje. Aviser og propagandaplakater blev fyldt med ’det glade liv i kollektivet’. I starten så det også godt ud, og høst og stålproduktion steg markant.

Men kampagnen tog bøndernes tid, så de kom væk fra markerne, og samtidig blev alt af stål – fra wok til spade – smeltet om. De lokale embedsmænd turde ikke opgive de rigtige statistikker, fordi de var bange for at blive stemplet som modstandere af Mao.

LÆS OGSÅ Kina er et grusomt forbillede for Danmark

Derfor blev der i kommune efter kommune høstet rekordstore mængder afgrøder måned efter måned. På papiret. I virkeligheden bredte hungersnøden sig.

Folk spiste fuglelort. For eksempel fra hejrer, fordi det ikke lugter. De spiste rødder, spurve, muslingeskaller og alt andet, der kunne give en følelse af mæthed. Også mennesker.

Ude i arkiverne har Yang fundet utallige officielle dokumenter, der beskriver tusinder af sager om kannibalisme. Folk byttede nogle gange ligene af deres børn, så de ikke selv skulle spise dem. Yang har også interviewet folk, der beskrev smagen af menneskekød.

Det kinesiske folk er blevet snydt, og de har brug for at få den rigtige historie at høre

Yang Jisheng, forfatter

Katastrofen kunne være undgået. For eksempel eksporterede Kina i 1960 hele 2,72 millioner ton afgrøder samt æg, kød og frugt.

Men det var ikke kun sult, folk døde af. En hungersnød trækker også vold med sig. Og Kina var i forvejen grebet af en hysterisk rød kampagne omkring Mao.

Bønder blev for eksempel dræbt, hvis de havde forsøgt at skjule ris, der skulle være afleveret til myndighederne. Der var tortur, hvor man fik »flået håret af hovedet, skåret ørerne af, fik bambussyle gennem hænderne, stukket fyrretræsnåle i gummerne, brændemærket brystvorter, flået kønshår af, penetrering af kønsdele eller begravet levende«.

Det var der eksempler på i alle kinesiske provinser. Men ifølge Yang var det værst i Sichuan. Her døde 9,4 millioner mennesker en unaturlig død. Det var 13 procent af befolkningen i provinsen.

Sandheden skal fortælles
Kinas Kommunistparti har i årtier forsøgt at dække over katastrofen. Og ligesom der er benægtere af holocaust i Europa, er der det også i Kina omkring hungersnøden under ’Det Store Spring Fremad’:

»Sidste år sagde en professor fra Nanjing, at det blot var rygter, at der havde være en katastrofe, men at der i virkeligheden havde været fremgang«, siger Yang Jisheng.

LÆS OGSÅKineserne er vilde med bøger om flid, fedteri og snyd på jobbet

Derfor er det vigtigt at fortælle historien. For folks holdninger bliver formet af de informationer, der kommer fra medier og historiebøger. Samtidig har Kina forandret sig enormt. Samfundet i dag er rigt og moderne. Derfor er det sværere for folk at forstå katastrofen, siger Yang.

»Jeg talte med en ældre migrantarbejder, som havde to familiemedlemmer, der døde under hungersnøden. Han talte med sit 19-årige barnebarn, som ikke troede på ham. Hvorfor, spurgte han, kæmpede de ikke imod det og den officielle version af historien«, fortæller Yang.

Så tror han, at 'Gravsten' nogensinde bliver udgivet i Kina?

»Det vil ske. Måske om ti eller 20 år. Men det vil ske«, siger Yang.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken