Annonce
Annonce
Faglitteratur

Instruktørs liv er et mageløst levende drama

Kaspar Rostrup udgiver første del af sine erindringer om teater og fortvivlelse.

fakta

Politiken synes

Hvis De ikke ved, hvem Kaspar Rostrup er, så kommer her et hurtigt overblik:

Stor dansk teater-, tv- og filminstruktør, teaterleder på det nyskabende Gladsaxe Teater fra 1984 til 1992 og på Gladsaxe Ny Teater fra 2003, til det lukker i 2007 – instruktør på Det Kongelige Teater med ’Vores sensommer’ (02) og ’Indenfor murene’ (05).

På tv: Blandt andet ’Niels Klims underjordiske rejse’ (1984) – og kæmpeværket ’Bryggeren’ 1-12 (1996).

Mellem amatørisme og genialitet
’Bryggeren’ er som en af de få danske tv-serier ikke blevet genudsendt.

Der hviler en slags forbandelse over den – den fik dårlig aviskritik, og man grinede især meget, da det viste sig, at Frits Helmuth i hovedrollen som brygger J.C. Jacobsen slet ikke var med i den lille scene i Rom, hvor han sidder med ryggen til over for sin søn, Carl. Pis, pap og papir! Jeg ville gerne se serien igen.

LÆS OGSÅKaspar Rostrup forlader Gladsaxe Ny Teater

Efter at have læst første del af Kaspar Rostrups erindringsbog, ’Sølvfloden’, må jeg konstatere, at der må være noget, vi har overset. Nemlig krydspunktet mellem stor, naiv amatørisme og genialitet – og det kryds skyr vi altid – fejlagtigt – som pesten.

Strøm af begejstring
Her i første bind går det i strygende fart op gennem barndommen frem til den første tid som ung elev på Det Kongelige Teaters elevskole. Og der gælder det om at holde på hat og handsker.

Husker teaterfolk? Nogle husker slet ikke, andre husker blændende, og Kaspar Rostrup hører til de sidste.

Hans farfar var instruktøren Egill Rostrup, hans far kunsthistorikeren Haavard Rostrup, hans mor keramiker og billedkunstner Tut Fog (det blev til Fut Tog), hans bror scenografen Claus Rostrup, med andre ord en ’teaterfamilie’. Og skulle Kaspar være skuespiller? Ja! Med et udråbstegn – dem er der mange af i bogen.

’Sølvfloden’ er den lange lyse strøm af sol og måne og begejstring, bagsiden er slamfloden af ulykke og mørke. Kaspar er dem begge, lille og tyndbenet og astmatisk, ofte forladt af forældrene, altid på vej ud, sjældnere på vej hjem.

Nysgerrig og aktiv som få, tæt på ulykke, der vendes til lykke, og omvendt. I Norge (på hjem for astmatikere) var der tyrannen Richard, som vi giver navn efter Shakespeare. En skygge, der kommer til at hvile over fremtiden, altid uopdaget af de voksne som enhver tyran.

Dyden i højsædet

Et kort ophold på den almindelige skole – så bliver Kaspar og hans (smukt omtalte) bror igen sendt bort til borgerskabets foretrukne kostskole, den navnkundige TMR, Tølløse Mellem- og Realskole.

TMR – To Madammer Regerer. Det er madammerne frk. Høyer – en lærd madam Castafiore, voluminøs og streng, og den lille intelligente frk. Hesseldahl. Her skulle formes, her skulle indlæres i dannelse og kultur.

Dyden i højsædet – »ét ved jeg som aldrig dør, mindet om hver mands dåd«. Jeg, som ikke kender skolen og dens ry, må konstatere, at disse lederfrøkner må have været lodret sindslidende.

Tilklip og en del fraklip
Radioen spiller et hørespil, ’Affæren Birte’, der handler om en pædofil sædelighedsforbryder. Da sagen går op for frk. Høyer, smadrer hun i uhæmmet raseri radiokassen med en hammer og sender hele skolen til sengs.

Der statueres eksempler. Da der en aften er ballade i sovesalen, kommer frk. Hesseldahl ind i natkjole med dåser og bjælder bundet om fødderne, og hun ringer og rasler infernalsk. Sådan lyder støj! Hun må fjernes med magt af frk. Høyer.

LÆS OGSÅ
Sig mig lige - Kasper Rostrup

TMR er et levende drama uden sidestykke, med Skorpionsklubber og usynlige elever, elever, der forsvinder, elever, der begår selvmord, men alt set på afstand med kikkerten holdt omvendt på den sydende scenes historiske virkelighed.

Hvad sker der? Ja, det er tilklip og en del fraklip. Og hvor meget er Kaspar Rostrups fantasi? En malende teaterkarriere præges ind i en nysgerrig dreng med bamsen sovende i den sorte kuffert.

Skjuler intet

Jeg læser det hele med ganske forbløffet interesse. Mange af de medvirkende har jeg selv kendt, jeg har sågar gået på elevskole med Kaspar Rostrups gode ven Michael Lindvad, men ansigterne er såre forskellige fra det indtryk, jeg selv engang, noget mere tilbagelænet, fik.

Iagttagelse er subjektiv. I Kaspar Rostrups erindringsbog suges vi ind i hans både optagne og selvoptagne beretning, som intet skjuler (bortset fra moders selvmord) – selv ikke en prut. Jeg mener, det er totalteater, og det kom Kaspar Rostrup jo også siden til at beskæftige sig med.

Her er der udfoldet et stykke fortid, både loyalt, ironisk og med kærlig veneration for alle de mennesker, der befolkede scenen.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken