Annonce
Annonce
Annonce
Faglitteratur

Snapsen flyder gavmildt i fortælleglad brændevinsbog

Smukt illustreret bog om brændevin vil pynte på ethvert sofabord.

Politiken synes
Politiken synes
Gem til liste

Der er ikke langt mellem snapsene i Bjarne Nielsen Brovsts bog om krydderbrændevin.

Når forfatteren tager os i hånden på sin færd gennem den danske natur på jagt efter ingredienser til de gyldne dråber, smager vi på over halvtreds recepter på kryddersnaps.

LÆS OGSÅSnapsemageren bekæmper kommen

Det personlige aftryk er vigtigt – der skal kunne fortælles historier og trækkes tråde bagud, når man sidder bænket omkring frokostbordet og skænker op af den livgivende aqua vitae. Og fortælle historier, det kan Bjarne Nielsen Brovst.

Snaps ledsaget af digt

Han er en af landets flittigste foredragsholdere og har et stort forfatterskab bag sig med bl.a. bøger om Karen Blixen og Kaj Munk.

Så når den sødmefyldte skovmærkesnaps skal laves, skal urten naturligvis stamme fra Ewalds Høj på Rungstedlund, og de blåduggede slåenbær helst plukkes ved Issehoved på Samsø med behørig reverens til Thorkild Bjørnvig.

Og kryddersnapsen lavet på hyld smager ekstra godt ledsaget af oplæsning af Johannes V. Jensens sansemættede digt ’Ved frokosten’!

Og sandt er det, vil jeg mene, at den hjemmelavede kryddersnaps kan vække det forbigangne til live, som ingen anden spiritus kan det. Dufterindringen er en vældig kraft, der kan føre én tilbage til steder og begivenheder, man for længst troede begravet i glemsel.

LÆS OGSÅJulesilden svømmer i nye vande

Filminstruktørens gin
Forholdet til spiritus skal være personligt og inderligt. Her er den gamle spanske filminstruktør Luis Buñuel og hans lidenskabelige forhold til gin idealet.

Når jeg selv skænker den lysende grønne porsesnaps til julefrokosten, er det som at blive sendt tilbage til duften af Perstorpsøen i Västra Götaland, hvor porsen blev plukket
sommeren før, mens min kone bliver sendt på genvisit til de svenske sommerskove, når hun ved vintertide dufter til den smukt rosa hindbærsnaps lavet på skovens vilde bær.

LÆS OGSÅJulefrokosttips: Del din bedste selskabsleg og vind 100 bordtennisbolde

Bjarne Nielsen Brovst står tydeligvis i gæld til den gamle danske arkæolog P.V. Glob, hvis bog fra 1972, ’Globs brændevinsbog’, er alle danske snapseentusiasters bibel. Og mon ikke der ligger en hilsen til Glob fra Brovst gemt i forbindelse med et af bogens første fotos, hvor folkloristen H.F. Feilberg er nævnt, sådan lidt tilfældigt.

Mangler generelle regler
Glob beretter i sin bog, at når man i gamle dage skænkede snaps rundt, skulle solens vej fra venstre til højre altid følges. Og at det blev taget alvorligt, viser H.F. Feilbergs historie om en gammel kone, der lå i sotteseng.

Anmelderen

Hans Henrik Nielsen er teolog og snapseentusiast.

Da præsten spurgte, om der var noget, hun havde på samvittigheden, var svaret, at hun to gange ved gilder, uden at tænke over det, havde skænket mod solen, men hun troede nok, at ingen heldigvis havde lagt mærke dertil.

Modsat Glob går Brovst ikke så systematisk til værks. Man savner overvejelser i bogen over den skiftende brug af almindelig Brøndumsnaps, klar Brøndum og vodka til udtræk af essenserne, ligesom det havde været nyttigt med nogle generelle regler for indsamling af urter.

Helligbrøde
Flere overvejelser over, hvad de enkelte kryddersnapse skal serveres til, havde også været gavnligt. Valnøddesnapsen står vel ikke lige flot til både silden og osten? Og så har Bjarne Nielsen Brovst en mani med at ville vaske sine urter, før der bliver hældt alkohol på.

LÆS OGSÅ Psykolog: Hygge-forventninger gør julen sur for mange

At skylle sine perikonknopper og porserakler i vand, inden de dækkes med alkohol, er efter min mening nærmest helligbrøde.

Bogen er smukt illustreret og vil pynte på ethvert sofabord. Forfatteren lærer vi ikke kun at kende gennem teksten. Hele elleve fotografier sikrer, at læseren bliver fortrolig med forfatterens kontrafej.

Skål, min ven, skål!

PolitikenPlus
 • Tosca Oplev en af de mest elskede og tragiske operaer af mesteren Puccini. Historien om Tosca, der vil redde sin elskede, oser af jalousi, mord, begær og bedrag.

  Pluspris fra 556 kr. Alm. pris fra 695 kr. Køb
 • Art Copenhagen 2014 Danmarks internationale kunstmesse

  Pluspris 65 kr. Alm. pris 95 kr. Køb
 • Færøske Biodage - Atlantic Rhapsody Jubilæumsvisning af den første færøskproducerede spillefilm, Atlantic Rhapsody (1989), hvis underfundige og sprudlende skildring af hverdagslivet i Tórshavn havde premiere for 25 år siden.

  Pluspris 40 kr. Alm. pris 60 kr. Køb
 • 24 låger med Jensen Få rabat med dit Pluskort på Teatret Svalegangen i Aarhus.

  Pluspris 145 kr. Alm. pris 190 kr. Køb
 • Kendte Folk & Kendte Folks Børn ? et dobbeltprogram om hvordan det hele begyndte af Mark Twai n og Morti Vizki.

  Pluspris 156 kr. Alm. pris 195 kr. Køb