Annonce
Annonce
Faglitteratur For abonnenter

Selvbiografi om Haarders unge år lever ikke op til ambitionerne

»Man skal kun se tilbage, hvis det har historisk interesse eller bud til fremtiden«, skriver Bertel Haarder i sin bog.

Der var engang noget, der hed Højskolevenstre. Det var den dannede, grundtvigianske gren af det gamle bondeparti, der tænkte mere på samfund end på individ, mere på ånd end på mammon.

I dag er der kun få fyrtårne tilbage fra denne fløj. I dag har Handelshøjskolevenstre for længst forvandlet partiet til et politisk fladland.

En af de få, der fortsat rager op – nu i sit sjette årti som V-medlem – er Bertel Haarder, et stammende højskolebarn fra Sønderjylland, en belæst samfundsdebattør med et bankende folkehjerte, en fuldblodseuropæer med ægte national stolthed som få, og så naturligvis: danmarkshistoriens længst siddende undervisningsminister.

Blev mobbet
Han har nu taget hul på at skrive sin selvbiografi. ’Op mod strømmen’ hedder første etape, og allerede her får man anslået, hvad det er for en selvforståelse, der har båret Haarder gennem livet – og som bærer os andre gennem bogen: Bertel Haarder går sgu sine egne veje.

I skolen blev han mobbet så groft, at han i flere år fik hjemmeundervisning af sin mor, den ene halvdel af forstanderparret på Rønshoved Højskole.

LÆS OGSÅHurra for Bertel Haarder

Hans fire ældre søskende og lillebroderen drillede ham nu også, og mandelgaven vandt han aldrig. Til gengæld var han dyrenes ven:

»Musene fór rundt, når jeg åbnede kornkassen. Jeg lærte at tage dem i halen, svinge dem rundt og knuse dem mod gulvet, så deres pine blev kortere, end hvis jeg gav dem til kattene«.

Måske er det et unfair citat, for Haarder er faktisk en stor dyreven. Men som den usødede og nøgterne udlægning på fin vis demonstrerer, både fandt og finder den lille og store Bertel en enorm hvile i sit eget univers.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce