Bæredygtig. Spånkurven i sin storhedstid - her på Københavns grønttorv omkring 1910.  Foto: Københavns Bymuseum

Bæredygtig. Spånkurven i sin storhedstid - her på Københavns grønttorv omkring 1910. Foto: Københavns Bymuseum

Faglitteratur

Spånkurven har fået sit eget opslagsværk

Per-Olof Johansson fortæller spånkurvens ærværdige historie og fletter sin egen familiekrønike ind.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Når jeg trækker ukrudt op fra mine ganske få bede – et med roser, et med nogle lidt sølle krydderurter – smider jeg det i en gammel spånkurv. Det var én, der fulgte med huset.

Den har jeg behandlet nogenlunde pænt, dvs. sat den ind, når det har regnet stærkt, og den er også altid kommet i hus, når efteråret melder sig og sætter en stopper for haveriet. Men jeg har – må jeg tilstå – ikke behandlet den med synderlig respekt. Den er jo blot en ganske almindelig kurv.

Men det er slut nu, efter jeg har læst bogen om spånkurven og dens historie.

For selvfølgelig har spånkurven også sin historie, hvilket jeg aldrig har skænket en tanke. Ej heller hvordan den blev fremstillet. Men det ved jeg nu, og det er – eller rettere var, for spånkurven er som så meget andet også historie nu – ikke nogen hel enkel proces.

Fugtige spåner
Man starter med at tage et fyrretræ – ja, man kan også godt anvende poppel, asp eller ask. Så flækker man stammen, barker den af, høvler den til tynde spåner, som bliver målt ud og skåret til, og endelig kan man begynde at flette. Spånerne skal være fugtige, mens man fletter.

Opfletningen, som det hedder, begynder ved et hjørne, og når kurven er flettet op, bliver den forsynet med en ‘jourer’. Sådan blev en gjord kaldt i kurveflettersproget. Til sidst kommer hanken så på. Så skal kurven tørres, for flettematerialet skal som allerede nævnt være fugtigt under arbejdsprocessen, for ellers kan man ikke bøje det.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce