Gør-det-selv. Bogens fotografier er Alt for damerne-kønne, og så er der en del tegninger, der mere kalder på den indre sløjdlærer.
Foto: Anna Jeppsson og Hans-Ove Ohlsson.

Gør-det-selv. Bogens fotografier er Alt for damerne-kønne, og så er der en del tegninger, der mere kalder på den indre sløjdlærer.

Man skal dyrke sin håndværker

Gør det selv? Gu vil jeg ej!

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Drømmen om haven? Det er jo vores drøm om paradiset. At få lov til ligge i fred, måske i en hængekøje udspændt mellem to gamle æbletræer – og bare nyde det.

Det er den drøm, som tv utidigt har blandet sig i: Man er ude at rejse, og imens har konen eller manden fået den sindssyge idé at invitere en journalist i gummistøvler og 25 kamerafolk til at komme og molestere haven.

Hvor der før var græs, er der nu bygget en østrigsk terrasse, eller haven er blevet omdannet til et haikudigt. Sikke en hjemkomst ...

Tænk også på alle de smukke havebøger, der udgives. Fyldt med fristende billeder – udstrakte plæner, klippet med en neglesaks eller slået af en maskine i kunstfærdige mønstre, måske med et springvand i midten og et par olivenlunde og diskrete lysthuse.

Og så er der det ultimative mareridt: gør det selv-folket, der på skærmen eller i alt andet end smukke bøger insisterer på, at paradiset ikke er romantisk; det er noget praktisk.

Som der står skrevet i verdens ældste havebog: »Du skal arbejde i dit ansigts sved!«.

Dobbelt carport = dobbelt lykke?
Hvad stiller man op med en helt ny bog, hvis titel lyder: ’Byg-selv-projekter til haven’. Kaster den ad helvede til? Skriver pænt om den?

Den henvender sig til »nybegyndere og rutinerede hobbysnedkere. Hvis du ikke har prøvet at bygge noget selv, er det måske en idé at begynde med nogle af de simplere projekter«.

Ja, det er nok en god idé. Man begynder med at bygge sin egen personlige blomsterkasse, går videre med havelågen og ender med at stå og save carporte og verandaer ud ...

Carporten: vor tids port til paradis. Bygger man en dobbelt carport, bliver man så dobbelt lykkelig?

Bogens fotografier er Alt for damerne-kønne, og så er der en del tegninger, der mere kalder på den indre sløjdlærer. Hvordan bygger man et jordbærtårn? »Sav delene A-F ud til rammerne og G til benene«. Hvis ben?

Og diskrete lysthuse? Ikke et ord om lysthuse! I stedet kan man bygge fuglehuse og udhuse, men det er ligesom ikke helt det samme.

Tre forfattere står bag: to gange Jeppsson og en gang Ohlsson – de nedstammer uden tvivl fra Ikea – og de kan bare det der med at save og især samle. Kan vi andre også?

Hvor svært kan det være at bygge et skide drivhus?

Gør det selv? Gu vil jeg ej!
»Skru de stående lægter C1, C2, C3 og F1 fast nedefra gennem fodremmen ...«. Herfra går vi videre til noget med A2 og B1, og husk også at skrue C4 og F1 fast i A3 og B2! Og hvad er det nu lige, en fodrem og en fiberdug er ...

Gør det selv? Gu vil jeg ej!

Man skal dyrke sin have, jovist, men inden da skal man sørge for at dyrke sin håndværker!

Ham, der kommer og ved, hvordan man banker en hængekøje – eller et lysthus – op. Selv en altan kan anspore til de mest spændende ’gør det sammen med din håndværker’-projekter. Mens han går og sveder, sørger man for afkølet hvidvin og paradisisk tale: Er det så nu, du skruer C4 fast i F1 – er det ikke svært?

Det kunne være en tredje drøm. Her er man selv aktøren, mens det er kæresten, der er ude at rejse ...

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce