utopia. I socialdemokraten Olof Palmes hænder udviklede Sverige sig i slutningen af 1960'erne til et mønstersamfund.
Foto: TOBBE GUSTAVSSON/AP/AP

utopia. I socialdemokraten Olof Palmes hænder udviklede Sverige sig i slutningen af 1960'erne til et mønstersamfund.

Faglitteratur

Mastodontbiografi om Palme er et mesterværk

Svenske Henrik Berggren formår eminent at både beskrive, diskutere og vurdere »Nordens Napoleon«.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Han var ’Superman’ i det nye supermarked. Sådan beskrev Norman Mailer engang John F. Kennedy, og samme beskrivelse passer på Sveriges hidtil eneste internationale statsmand, Olof Palme, der blev myrdet næsten 23 år senere. De står begge tilbage som forbrugersamfundets eksistentielle superhelte.

Deres status som ikoner skyldes nemlig ikke kun, at de begge blev dræbt på spektakulær vis, men i højere grad, at de stod frem som de første toppolitikere, der formåede at forene efterkrigstidens materialisme med en højere retfærdighedssans.

Sådan lyder en af de mange begavede pointer i en ny svensk mastodontbiografi om overklassedrengen Olof, der blev verdenskendt som statsminister Palme.

Den svenske forfatter og lederskribent ved den socialliberale avis Dagens Nyheter, Henrik Berggren, har skrevet en fremragende bog om Olof Palme, hvor hans magtærgerrige og kontrastfyldte liv bruges som rød tråd til samtidig at fortælle historien om det moderne folkhem.

SE FOKUSValget i Sverige

Alle dem, der i de senere uger har udskreget Sverige som et tilbagestående og udemokratisk uland, kan med fordel begynde forfra her:

Berggren beskriver med lige dele detaljerigdom og overlegent overblik, hvordan den svenske velfærdsstat har fremelsket en særlig ’statsindividualisme’, der har gjort vort broderfolk til en af de allermest moderne nationer.

Borgerlig herkomst
Biografien følger den privilegerede Olof Palme tæt kronologisk – men ikke slavisk – fra fødslen i 1927 i Stockholms svar på Frederiksberg, den spidsborgerlige bydel Östermalm, hvor den halvadelige familie boede i en herskabslejlighed ved siden af de rige farforældre. Tjenestefolkene hilste på herskabet ved at kysse på hånden:

»Jeg er af borgerlig herkomst«, sagde Palme selv og lagde ikke skjul på, at hans karriere i det socialdemokratiske arbejderparti skete fra et andet udgangspunkt end de fleste af hans partikammeraters.

I det distingverede barndomshjem talte Palme tysk med sin lettiske mor. Faren, der var direktør i forsikringsselskabet Thule, døde dog allerede, da Olof var syv år, og han blev kort efter sendt på kostskole. Her begyndte en hård dannelsesproces, som gjorde den fysisk spinkle Olof til en selvbevidst og belæst ung mand.

Palmes arrogante charme skabte ham straks dødsfjender, ikke mindst i den borgerlige blok, hvor lederskribenter og andre kommentatorer hurtigt fik færten af ham og førte en livslang smædekampagne mod Socialdemokraternes aristokratiske vidunderbarn.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce