Enetale. Den snart 90- årige Aage Henriksen bryder sig ikke om at blive afbrudt. Det bliver han i sønnens bog. Arkivfoto: Jørgen Sperling

Enetale. Den snart 90- årige Aage Henriksen bryder sig ikke om at blive afbrudt. Det bliver han i sønnens bog. Arkivfoto: Jørgen Sperling

Faglitteratur

Filminstruktør har lavet løjerlig interviewbog med sin far

Sønnen udgiver bog om og med professor Aage Henriksen - vist mest mod faderens vilje.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Aage Henriksen er intet mindre end en levende legende inden for dansk litteraturforskning.

Ind til sin pensionering for 20 år siden var han professor ved Københavns Universitet, hvor han var en selvsikker og karismatisk underviser og skoledannende superindividualist, som indviede mange studerende i litteraturens dybdepsykologiske lag og muligheder for bevidsthedsudvidelse.

Selv var den snart 90-årige Henriksen blevet indviet af ingen ringere end Karen Blixen, som han fra 1952 og indtil hendes død i 1962 havde et mærkværdigt venskab med.

Han var en i rækken af unge litterære alvorsmænd, som Blixen knyttede sig til på sine ældre dage, og deres venskab udfoldede sig i en række henseender parallelt med baronessens stormfulde venskab med digteren Thorkild Bjørnvig, som denne skildrede i ’Pagten’ (1974).

Men forholdet mellem Blixen og Aage Henriksen var dog køligere og mere rendyrket intellektuelt – det gør Henriksen selv opmærksom på i en samtalebog, der netop er udkommet: ’Bag Blixens maske’.

Sønnens forhold til faderens forhold
’Bag Blixens maske’ er nok den mærkeligste interviewbog, jeg nogen sinde har læst. Mikrofonen holdes nemlig af Aage Henriksens egen søn, filminstruktøren Morten Henriksen, som er kendt for sine evner til at omsætte udsøgt litteratur til film – blandt andet Blixens fortælling ’Sorg-Agre’, Tage Skou-Hansens ’De nøgne træer’ og Per Olov Enquists ’Magnetisørens femte vinter’ har han brugt som forlæg.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce