FUP. Debatten om Barack Hussein Obamas fødested ruller fortsat. De såkaldte birthers hævder, at han ikke er berettiget til at være præsident i USA.
Foto: AP

FUP. Debatten om Barack Hussein Obamas fødested ruller fortsat. De såkaldte birthers hævder, at han ikke er berettiget til at være præsident i USA.

Faglitteratur

Ny bog går tæt på den amerikanske højrefløjs had

Konservative debattører har erobret dagsordenen med en bitter cocktail af frygt og hadprædiken, viser ny bog.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

De to små fødselsnotitser, der stod trykt i lokalaviser på Hawaii, da lille Obama blev født i 1961, beviser kun konspirationen: Lige fra fødslen har det været planlagt, at den fremmede sorte mand skulle kuppe sig til magten i verdens mægtigste land.

Sådan lyder spekulationerne, selv i ellers seriøse medier.

Evnen til at skabe drama er uovertruffen. Højrefløjen har haft et afgørende trumfkort på hånden i de sidste 30 år: fjendebilledet.

Mens venstrefløjen siden 1970’erne enten ikke har evnet at sætte ansigter på deres modstandere eller frelst har undveget enhver stereotyp, ja, så har populistiske højrebevægelser haft frit spil til at mobilisere vrede, had og følelser ved at angribe prygelknaber.

Som den amerikanske forfatter og kommentator Arthur Goldwag påviser i sin nye bog, ’The New Hate’, har de seneste årtiers kulturkamp været domineret af en følelsesladet form for ultrakonservatisme, drevet frem af vrede over for moderne folkestrømninger som ligestilling og indvandring.

Eksplosiv cocktail af paranoia og had
I USA har republikanske radioværter, kommentatorer og bloggere ført an i en stadig mere hadsk og konfrontatorisk kulturkamp, hvor bøsser, ’feminazier’ og muslimer beskyldes for at have forårsaget alverdens ulykker.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce