værtinde. Kamma Rahbeks stue. I 1600-tallet var hun en central skikkelse i den danske guldalder.
Foto: JP (Arkiv)

værtinde. Kamma Rahbeks stue. I 1600-tallet var hun en central skikkelse i den danske guldalder.

Faglitteratur

Bog om central guldalder-værtinde er en rodet omgang

Bogen om Kamma Rahbek og Bakkehuset byder på spredte portrætter uden indre sammenhæng.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Kamma Rahbek var en central skikkelse i den danske guldalder.

En tydeligvis strålende begavet og charmerende værtinde i Bakkehuset, engageret med- og modspiller for sin mand, litteraten Knud Lyne Rahbek, og flittig brevskriver til en stor kreds af tidens fremmeste mænd og kvinder.

Af samme grund har hun selv efterladt et omfattende skriftligt materiale, hun er grundigt beskrevet i samtidens erindringslitteratur; vi kender hende.

Uden indre sammenhæng
Forfatterne har tydeligvis en grundig viden om både tiden og personerne. Inge Nørballe er tidligere leder af Bakkehusmuseet, og Mette Winge har stor indsigt i litteraturhistorien og er professionel skribent.

Det mærker man beklageligvis ikke meget til her. Det eneste, der fungerer, er Claus Seidels illustrationer. Hvis det havde været en udgivelse i en lokalhistorisk forening, om personer vi kendte ganske lidt til og gerne ville vide mere om, ville den muligvis være acceptabel.

Det er spredte portrætter uden nogen indre sammenhæng, og sproget er meget langt fra flydende, som når vi i beskrivelsen af ægteparret Rahbek kan læse: »De havde begge håbet at få børn, for de var begge glade for børn, selv om man måske kunne få den modsatte opfattelse efter nederlaget med Johan Ludvig Heibergs mislykkede ophold på Bakkehuset (se s. 90ff)«.

Indskrænket målgruppe

Det er det første vi hører til Johan Ludvig, og vi kan undre os over, hvad nederlaget gik ud på over 57 sider, hvor vi så får at vide, at den 11-årige dreng kom i pleje hos Rahbekkerne, da hans forældre blev skilt et år efter P.A. Heibergs landsforvisning. Udgivelsen er støttet af Frederiksberg Fonden, så mon ikke målgruppen indskrænker sig til de gæster, som efter et besøg på Bakkehuset har lyst til at læse mere om Kamma Rahbek og hendes kreds?

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce