Spotlight. Fritz Schur er vant til  tv-kameraer og mikrofoner, men sætter pris på at pleje sit magtfulde netværk i fred og har gjort det med stor succes.
Foto: Joachim Adrian

Spotlight. Fritz Schur er vant til tv-kameraer og mikrofoner, men sætter pris på at pleje sit magtfulde netværk i fred og har gjort det med stor succes.

Faglitteratur

Portræt-bog om Fritz Schur læner sig op ad injurier

'Kammerherrens nye klæder' stiller spørgsmålet: Har Fritz Schur købt sig til sine positioner?

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Schur, Schur, Schur, lille Fritz, omkring.

Ganske som den flittige bi (den kommer vi tilbage til) i børnesangen har Fritz Schur sat sig som en dronning (hende kommer vi også tilbage til) midt i blomsten, suget den søde nektar til sig og er fløjet hjem med sit bytte, dog ikke til cellen, men til huset Christiansholm, som han insisterer på at kalde et slot (og det kommer vi sørme også tilbage til).

Fritz Schur er ikke en mand, der er alment kendt – og det er han også bedøvende ligeglad med, måske endda lettet over.

For den snart 61-årige erhvervsmand har brugt tyve år på at blive bonkammerat med dronningen, prins Henrik og kronprinsparret, resterne af den danske adel og andre fra samfundets øverste lag samt ledende politikere, ikke mindst fra Venstre og især Anders Fogh Rasmussen.

Det begyndte med en godsvogn med lokumsruller
Det er i den grad lykkedes.

Schur er nærmest husven på Amalienborg og kongeskib og blev få år efter sit indledende bekendtskab med kongehuset udnævnt til kammerherre med uniform og hele pibetøjet. På den kommercielle front sidder han som formand for tre kæmpe statsselskaber: SAS, PostNord og Dong Energy.

Jo, for en dag stod han med en godsvognfuld lokumsruller, som en kunde ikke kunne betale. Og så trådte unge Fritz i karakter. Han fik solgt rullerne til en værdigt trængende detailkunde, og snart efter udvidede han sortimentet med vatpinde, fryseposer og grillkul.

Fritz Schur vil ikke kunne lide bemærkningen om den fallerede fabrik og hans far. For både den og en lang række andre kendsgerninger om hans liv og forretninger har undergået betydelige forsiringer i den version, Schur selv siden har fremlagt, blandt andet at han sidder på toppen af en gammel familiekoncern.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce