Nærbillede. Den ene af bogens forfattere, Jakob Mathiassen, på arbejde. Bogen giver et hudløst nærbillede af de mange kampe foran og bag kulisserne på arbejdsmarkedet.
Foto: Mie Brinkmann

Nærbillede. Den ene af bogens forfattere, Jakob Mathiassen, på arbejde. Bogen giver et hudløst nærbillede af de mange kampe foran og bag kulisserne på arbejdsmarkedet.

Stærkt værk om social dumping er veldisponeret og velskrevet

Jakob Mathiassen og Klaus Buster Jensens åbner porten til en dunkel side af det danske arbejdsmarked.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Danske lønmodtagere blev snydt, da EU's østudvidelse skulle stemmes igennem. Det er afsættet for ’Kamppladser’, Jakob Mathiassens og Klaus Buster Jensens gennemdokumenterede fremstilling af, hvordan Danmark er blevet taget på sengen af social dumping de seneste 10 år.

VK-regeringen og dens forligspartier SF, de radikale, Socialdemokraterne og Kristendemokraterne forsikrede ellers, at EU's østudvidelse ikke ville føre til større påvirkninger af arbejdsmarkedet og »formentlig kun give anledning til begrænsede vandringer af arbejdstagere«. Det kunne vanskeligt være mere naivt.

De eneste, der ikke blev snydt, var de arbejdsgivere, der siden har haft kronede dage på det efterfølgende lønpres og de mange smuthuller for virksomheder, som scorer kassen på billig østeuropæisk arbejdskraft.

Ikke kun bygningsarbejdere betaler en høj pris for at se generationers tilkæmpede lønniveau, tryghed og sikkerhed udfordret af firmaer, der siden 1. maj 2004 har underbudt arbejdsvilkårene i så ekstrem grad, at den danske model slår revner. Også inden for landbruget, på gartnerierne og blandt chaufførerne er der mandefald, fordi underbetalt østeuropæisk arbejdskraft breder sig.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce