kollaboratøren. Oberstløjtnant C.P. Kryssing meldte sig i 1941 til tysk krigstjeneste og blev Frikorps Danmarks første chef.
Foto: Tage Christensen (arkivfoto)

kollaboratøren. Oberstløjtnant C.P. Kryssing meldte sig i 1941 til tysk krigstjeneste og blev Frikorps Danmarks første chef.

Faglitteratur

Klog bog tegner et fuldendt billede af en landsforræder

Thomas Harder skriver om den fædrelandskærlige landsforræder, C.P. Kryssing.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Hvad fik en fædrelandskærlig officer til at trække i fjendens uniform? Det umiddelbare svar burde være, at det ville være umuligt for sådan en person at foretage sådan et skridt. Men det var ikke desto mindre, hvad oberstløjtnant C.P. Kryssing gjorde i 1941, da han meldte sig til tysk krigstjeneste og blev Frikorps Danmarks første chef.

Kryssing er gået over i historien som landsforræderen, der i en kort periode var chef for den danske Waffen-SS-enhed, inden han blev erstattet af den politiske hardliner C.F. Schalburg.

Imidlertid er historien om Kryssing langt større, og den bliver levende og medrivende udfoldet af Thomas Harder i en biografi, som tager os med ind i kollaboratørens mystiske verden. Sprogmennesket og historikeren Thomas Harder har en veludviklet evne til at trænge ind under huden på de mennesker, han biograferer, og Kryssings valg gennem krigens malstrøm står skarpt i denne bog, som er mere end blot en fortælling om en mands paradokser.

Forfatterens evne til at forstå og arbejde aktivt med sprog gør ham til en eminent læser af Kryssings personlige kilder, og Harder har et skarpt blik for de vigtige detaljer, som giver læseren oplevelsen af at få malet den løbende udvikling i Kryssings verdensbillede.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Viden

Forskere skaber tråd med superstyrke

FOR ABONNENTER

Annonce