Ny bog giver svaret på livets mening

Søren Gosvig Olesen argumenterer stærkt for svag tænkning i en herlig samling filosofiske forsøg.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Søren Gosvig Olesen har en særlig plads i mit hjerte, selv om jeg aldrig har mødt ham.

Men han oversatte og ikke mindst skrev en introduktion til Michel Foucaults tekst ’Viljen til viden’, der af forskellige årsager blev en af de vigtigere tekster i mit studieforløb på Københavns Universitet.

I dag er Søren Gosvig Olesen lektor i filosofi samme sted, hvor han begiver sig af med noget så usædvanligt som at filosofere.

At det er en sjældenhed for filosoffer skyldes, at filosofi på universiteter bedrives som en art eksegetisk videnskab, hvor det er udlægningen af andres tanker, der er emnet, ikke hvilke tanker man selv gør sig om dette eller hint emne.

Forsøg med filosofien
Derfor kalder han da også sin nye bog ’Forsøg med filosofien’, så er der ikke sagt for meget. Det er små korte essay, hvor svagheden netop er en pointe. Han indleder med et særlig godt stykke om, hvordan man bør lære sig filosofi.

Først afviser han, at filosofien kan have nogen metode, men gennem karikaturer af den engelske naivitet, den tyske overgrundighed og den franske dyrkelse af læremesteren ender han med at pege på den italienske minimalisme, der vender en enkel sentens fra traditionen igen og igen.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce