Idyllisk. Et par birketræer fra bogen 'Den danske naturs genkomst'.
Foto: Rune Engelbreth Larsen

Idyllisk. Et par birketræer fra bogen 'Den danske naturs genkomst'.

Faglitteratur

To bøger om dansk natur og unatur er begge skrevet med kærlig pen

Én hylder den vilde natur - én det opdyrkede landbrugsjord.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Strand og skov, blomstrende grøftekanter, nøgne grene i vinterkulden. Vi er så vant til det danske landskab, det er så velkendt og velbeskrevet, at vi ikke forventer os så meget nyt på den front. Danmark er jo ikke et land med en mægtig og voldsom natur, og vi ved også godt, at det meste alligevel er landbrug.

Så meget desto mere interessant er det at sidde med en bog i hånden, der handler om en del af Danmarks natur, som de færreste kender. Rune Engelbreth Larsen har rejst landet rundt og besøgt de steder, hvor naturen på grund af en ihærdig indsats langsomt er ved at vende tilbage, og de få steder, hvor den af en eller anden grund aldrig er blevet pløjet op.

Han har fotograferet, skrevet, talt med folk og i øvrigt sat sig grundigt ind i tingene. Hans bog ’Den danske naturs genkomst’ handler om, hvor godt det – trods alt – går nogle steder i den danske natur. Det er ikke alt, der bliver gravet op, udkonkurreret af invasive arter, sat under plov, drænet, asfalteret eller slet og ret udstøder et sidste suk og simpelthen forsvinder.

Der er også gode historier om natur, der bliver genvundet, arter, der kommer tilbage, og enge, der igen bliver oversvømmet og langsomt bliver et godt sted at være for planter og dyr, og mange af stederne har skønne navne: Helnæs Made, Tyvelhøj Græsland, Draved Skov, Jydelejet eller Høvblege.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce