Ceviche Foto: Jonas Drotner Mouritsen

Ceviche Foto: Jonas Drotner Mouritsen

Faglitteratur

Kok og fysiker leverer nørdet grundbog i smagens verden

En kok og en fysiker inviterer på udflugt i smagens forunderlige univers. Det er informativt og exceptionelt nørdet. En grundbog på sit felt.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Engang i de hessianbrune 70’ere gik jeg på et fritidshjem, hvor børnene nægtede at drikke mælk. Vi foretrak Jolly Cola og Fanta i høje, rillede enlitersflasker og havde kun hån tilovers for de grå kasser fra Mejeriet Enigheden, som langhårede pædagoger m/k møjsommeligt slæbte op fra kælderdybet.

Men de voksne gav ikke så let op, og i et sidste desperat forsøg på at vække de læskedriksforvænte skoleungers interesse begyndte de simpelt hen at indfarve mælken med kulørte kemikalier ... Lad os bare sige, at strågul og himmelblå letmælk aldrig rigtig slog an i det hårde institutionsmiljø på Indre Østerbro. For mit eget vedkommende har jeg faktisk ikke nydt et glas mælk siden.

Hvad min barndoms kuldsejlede mælkeeksperiment peger på er, at smag repræsenterer en kompleks multisansning, som ikke blot involverer tungens 9.000 smagsløg, men også syn, hørelse, lugtesans og følenerver for slet ikke at tale om sindsstemning, forventning, kulturel prægning og sociale normer.

Smagsprocessen begynder, længe før et fødeemne nærmer sig mundhulens indgang – og allerede ved synet af mad og drikke indleder hjernen sit forsøg på at integrere de mange sansemodaliteter til det, vi i mangel af bedre kalder et smagsindtryk. Man forstår godt, at farvet mælk må gøre hjernen forvirret. Smagsoplevelsen kan så at sige ødelægges allerede i glasset.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce