Køkultur. Der er stort fremmøde hos Smede og Maskinarbejdernes Forbund på Gammel Kongevej på grund af arbejdsløshed. Året er ukendt. Arkivfoto: Holger Damgaard

Køkultur. Der er stort fremmøde hos Smede og Maskinarbejdernes Forbund på Gammel Kongevej på grund af arbejdsløshed. Året er ukendt. Arkivfoto: Holger Damgaard

Faglitteratur

’Ydmygelsen der forsvandt’ giver en letlæst indføring i a-kassens historie

Nødvendigt, forkætret og bekæmpet. Dagpengesystemet er til stadighed en omdebatteret grundpille i velfærdsstaten.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

I denne lille bog fører Nils Bärenholdt os ind i a-kassernes historie, siden formerne i 1876 dannede den første hjælpekasse for arbejdsløse, tæt fulgt af typograferne året efter.

Ved lavsvæsenets opløsning og udviklingen af en kapitalistisk industri blev arbejdsløshed for alvor et problem. I krisetider gik en stor del af de arbejdere, der i mængder var vandret fra landet til byerne, ledige. De blev, som Karl Marx udtrykte det, en »industriel reservearmé«, som industriherrerne kunne sætte ind under højkonjunktur og skille sig af med under lavkonjunktur. Eller som lederen af datidens LO, Martin Olsen, sagde: »Kapitalismen har anskaffet sig en armé af arbejdsløse, som kan træde til i travle perioder, men den har ikke et øjeblik tænkt på at betale den i de mindre travle tider« (s. 61).

Den berømte økonom Harald Westergaard kaldte arbejdsløsheden »tidens pest«, mens Højre og liberalisterne så arbejdsløsheden som et udtryk for dovenskab og den enkeltes ansvar, ikke samfundets. Det er den diskurs, som er vendt tilbage med neoliberalismen.

Men noget måtte gøres, og under Venstre-regeringen i 1903 blev der nedsat en kommission, som i 1906 barslede med et forslag om statsanerkendte arbejdsløshedskasser, der på samme måde som sygekasserne skulle bygge på et forsikringsprincip. Staten skulle afholde en tredjedel af udgifterne, kommunerne en sjettedel, og medlemmerne skulle selv betale halvdelen (arbejdsgiverne ingenting).

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce