Mysteriet. Olof Palme holder tale i 1985, et halvt år før drabet på ham. Foto: Thor Lindgren

Mysteriet. Olof Palme holder tale i 1985, et halvt år før drabet på ham. Foto: Thor Lindgren

Faglitteratur

30 år efter mordet på Palme: Ny bog forklarer fornemt og objektivt

Ny dansk bog afdækker spor og teorier om, hvem der myrdede Olof Palme.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Går man ind i en bar i Stockholm og bestiller en ’Christer Pettersson’, vil langt de fleste bartendere vide, at man ønsker en cocktail bestående af to dele Baileys og en del whisky. Det var nemlig den blanding, alkoholikeren og amfetaminmisbrugeren fra Stockholmforstaden Rotebro diverterede sig selv med umiddelbart efter, at han i 1989 for tredje gang var blevet frifundet for mordet på Sveriges statsminister Olof Palme.

Dén cocktail er det eneste positive, der er kommet ud af mordet på Olof Palme, alt andet er mørkt, trist, tomt og ørkesløst – i det hele taget for jävligt, som de siger derovre.

I dag er det 30 år siden. Mordet er stadig uopklaret. Selv om svensk politi og, med dem, mange andre svenskere, der har det bedst med ro og orden og alting på rette plads, mener, at det nu nok alligevel var den fordrukne dagdriver Christer Pettersson, selv om han blev frikendt af ikke mindre end tre retsinstanser. Der manglede tekniske beviser, javel. Men politimæssigt er mordet opklaret, siger man.

Ifølge danske Thomas Ladegaard er det omvendt ikke mindst netop på grund af de tre frifindelser fra svenske domstole, der blandt andet tog kendsgerninger som Christer Petterssons manglende motiv, fraværet af et mordvåben og et ikke helt tvivlsomt alibi meget alvorligt, at der er gode grunde til at antage det modsatte. Nemlig at Pettersson faktisk er det eneste menneske, om hvem man med sikkerhed kan sige, at han ikke myrdede Olof Palme. Til gengæld kunne det være ret så mange andre. Det handler resten af ’Palmemordet’ om.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce