Sprogforsker. Jørn Lund Selv placerer  sig som en af sprogfolket og han anfører, at man ikke kan forvente, at sprogfolk griber ind over for sproglige fejl og unoder. Alene af den grund, at opgaven er håbløs. Når et ord eller en vending er slået an, er løbet kørt.
Foto: NIELS HOUGAARD (arkiv)

Sprogforsker. Jørn Lund Selv placerer sig som en af sprogfolket og han anfører, at man ikke kan forvente, at sprogfolk griber ind over for sproglige fejl og unoder. Alene af den grund, at opgaven er håbløs. Når et ord eller en vending er slået an, er løbet kørt.

Faglitteratur

Kultiveret sprogbog fra Jørn Lund fortæller om døde ord og 'vattenuttehedder'

I ’Hvor går gransen’ udforsker Jørn Lund i velkendt og kultiveret stil et sprog i konstant bevægelse. Ja, i strakt galop.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Jørn Lunds små kapitler om vores fælles sprog vil være nærværende avis’ faste læsere bekendt og mundgodt for alle, der interesserer sig aktivt for sproget. Selv kalder han dem »statusopdateringer om det danske sprogs umådelige rummelighed«, og hans stil er den veloplagte og kultiverede. Nærværende udgivelse baserer sig da også i vidt omfang på de på én gang opbyggelige og underholdende klummer fra avisen.

Sprogforskeren indleder 1 af de 55 kapitler med at citere et brev fra Søren Ryge Petersen, DR’s legendariske havemand, der besværer sig over det opblæste sprogbrug i offentlige institutioner. Ryge Petersen mener, at Jørn Lund bør give en eftersidning og placerer ham dermed som en slags overlærer på sprogets vegne.

Selv placerer Lund sig som en af sprogfolket og han anfører, at man ikke kan forvente, at sprogfolk griber ind over for sproglige fejl og unoder. Alene af den grund, at opgaven er håbløs. Når et ord eller en vending er slået an, er løbet kørt. På samme måde kan sprogfolk sagtens beskrive afviklingen af dialektsamfund og tabet af gamle ord uden selv at begræde nogen af delene.

Og orddøden er betydelig i disse år, noterer Jørn Lund i et kapitel, der lægger sig op ad meddelelsen om Klaus Rifbjergs død. Rifbjerg skrev potent som erindrings- og ordkunstner, og mange af netop hans generations gloser er på vej væk. Bl.a. dejlige ord som: støvfrakke, flyversjus, refrænsanger, trolleybusser og koks i betydningen brændsel. Ikke i den overførte betydning af ordet, når der går koks i noget.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce