VIRKSOM. Harald Nielsen i sit arbejdsværelse i Villa Sølyst, Birkerød, hvorfra han stod i kontakt med højreradikale, antisemitiske og nazistiske miljøer.
Foto: Munch & Lorenzen

VIRKSOM. Harald Nielsen i sit arbejdsværelse i Villa Sølyst, Birkerød, hvorfra han stod i kontakt med højreradikale, antisemitiske og nazistiske miljøer.

Faglitteratur

Nykonservativ helteskikkelse og kontroversiel forfatter hyldes i velskrevet biografi

Politikens anmelder giver hjerter til genudgivet biografi om Harald Nielsen - og søger i arkiverne for at undersøge de mest gængse påstande om ham.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Kan man få vand til at løbe opad? Kan man genoplive en kritiker, der døde i 1957 – og forinden havde begået socialt selvmord? Det forsøger den nykonservative Aarhusgruppe omkring tidsskriftet Critique og forlaget Munch & Lorenzen.

Jo, Harald Nielsen var en vigtig kritiker - enig, om end med fodnoter. Aarhusfolkene kalder ham pietetsfuldt ’Den moderne nationalkonservatismes gamle fader’, men de sidder med en ueksploderet håndbombe, for hvis man graver i arkiverne, ser man, at manden var en problematisk figur med tråde til antisemitiske, højreradikale og nazistiske miljøer i Danmark og Sverige.

Og det er en genoplivning med politisk perspektiv. Dramaet omkring den gamle ærkenationalist fører lige ind i 100 års kulturkamp - helt op til i dag.

Det første forsvar for manden var den unge Søren Krarups ’Harald Nielsen og hans tid’ (1960), og i 1981 fik han en egentlig biografi med Nina Bjørneboes ’Manden, der overlevede sin skæbne’. Det er den, Aarhusgruppen nu udsender i udvidet udgave.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce