Passionen for emnet skinner tydeligt igennem i Vetlesens og Willigs bog, men analyserne er problematiske.
Foto: Jacob Ehrbahn

Passionen for emnet skinner tydeligt igennem i Vetlesens og Willigs bog, men analyserne er problematiske.

Faglitteratur

Anmeldelse: Ny norsk-dansk debatbog kan forhåbentlig få klimaet bragt på banen, men så heller ikke mere end det

Rasmus Willig og Arne Johan Vetlesens ’Hvad skal vi svare?’ kan som debatbog forhåbentlig hjælpe med til at få klimakrisen sat på dagsordenen. Men som sociologisk og filosofisk bidrag er den problematisk.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Galileo var i 1633 på flugt fra inkvisitionen, der ønskede ham dømt for hans påstand om, at Jorden bevægede sig rundt om Solen, ikke vice versa. Trak han den ikke tilbage, ville han dø. Men i stilhed hviskede Galileo: »Den bevæger sig dog alligevel«. Uanset hvad kirken dikterede.

Som filosoffen Michel Serres bemærker, så er klimaforskerne oppe imod lige så stærke kræfter, da de 350 år senere ændrede Galileos sætning og råbte: »Den bliver dog bevæget alligevel«. Et verbum tilføjet, en helt ny verden. Jorden bliver bevæget. Uanset hvad markedet dikterer.

Det er råbet om denne nye verden, som den norske filosof Arne Johan Vetlesens og den danske sociolog Rasmus Willigs (V&W) bog ’Hvad skal vi svare?’ tilslutter sig. Bogen bør læses, for dens passion for et bæredygtigt samfund er afsmittende. Men analyserne er problematiske.

Ifølge forfatterne må bogen forstås som et sociologisk-filosofisk ’kampskrift’, et forsøg på at genstarte den samfundskritik, vi har brug for for at vriste os fri af en flerspektret ’fælde’, vi som civilisation er fanget i. En fælde, som umuliggør handling efter klimaforskernes anvisninger.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce