Annonce
Annonce
Skønlitteratur For abonnenter

Nobel-medlem var på kælenavn med årets Nobelprisvinder

Nobelkomité-medlems bog lanceres i Kina - med forord af prisvinderen Mo Yan.

Habilitetsreglerne er benhårde - men måske mest på papiret.

Det kommer i hvert fald nu frem, at et centralt medlem af Det Svenske Akademi, der uddeler Nobelprisen i litteratur, og årets Nobelpristager, kinesiske Mo Yan, har kendt hinanden gennem en årrække.

Venskabet er der, hvor man har kærlige kælenavne til hinanden.

Akademimedlemmet, den 88-årige professor og Kina-ekspert Göran Malmqvist, omtaler prismodtager Mo Yan som »Gamle Mo«, mens Mo Yans noget længere kælenavn til Malmqvist er »Eneboeren ved den sydlige skråning«. Malmqvists hustru er »Lille spøgelse«.

Mo Yan skrev forord
Da Malmqvist og hustruen i august i år udgav kortprosasamlingen »Min guldfisk kan synge Mozart« i Kina, var det Mo Yan, der skrev forordet, hvilket Malmqvist og hustruen på bogens første side erklærer sig »vældigt glade for«.

Men Mo Yan fastslår galant, at »det ikke bør være nogen anden i omgangskredsen, der skriver forordet til denne bog«.

LÆS OGSÅ Nobel-medlem beskyldt for dobbeltrolle: »I er nogle idioter«

Det er SVT's kulturredaktion, der har gravet i historien. SVT har tidligere rapporteret, at Göran Malmqvist har stået for oversættelsen af flere af Mo Yans tekster til svensk, og det arbejde foregik samtidig med, at professoren deltog i akademiets diskussioner om, hvem der skulle modtage årets nobelpris og de medfølgende otte millioner svenske kroner.

Kort efter, at den kinesiske forfatter blev udpeget som årets prismodtager, henvendte Malmqvist sig til forfatterens svenske forlag Tranan for at afhænde oversættelserne.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce