Annonce
Annonce
Skønlitteratur

Drømmen om den perfekte familie skildres overbevisende i ny Vita Andersen-roman

Barnet som den fritflydende bombe i familien er et af temaerne i 'Sig det ikke til nogen'.

fakta

Politiken synes

I hele Vita Andersens forfatterskab er familien et længselsbillede.

Den varme og noget nær uopnåelige kernefamilie står som drømmen og kuren mod al smerte og lidelse, mod det lave selvværd og den indre tomhed.

Dette tema varierer hun endnu en gang i sin nye roman, og hun tilføjer det noget nyt med sin hårfint registrerende fremstilling af moderne flydende familieroller, som ingen – hverken mor, far eller barn – kan navigere uskadt i.

Mistro og beskidte tanker
Det begynder ellers så godt. Den 42-årige Claire, mor til teenagedatteren Zarah, har efter skilsmissen fra Johan fundet sammen med Adam.

Claire er kunstfotograf, indimellem gør hun rent for at tjene nogle penge.

LÆS OGSÅVita Andersen: »Tænk, at jeg ikke blev narkoluder«

»Men i det store hele strakte tingene sig trygt foran dem. Roligt og åbent som en vidtstrakt flade på et hav«.

Så begynder det at bølge i den lille trekantsidyl. Zarah, der fra starten har forgudet sin papfar, er nu som teenager kommet lovlig tæt på ham.

Vita Andersen skriver et raffineret spil frem, hvor Adam og Zarah har det så hyggeligt med hinanden, at moderen føler sig udelukket.

Barnet har magten i familien. Når tingene ikke passer hende, kan hun flytte hen til den biologiske far

May Schack

Hen over hovedet på hende beslutter de to at male hele lejligheden om i nye farver, som Claire ikke kan fordrage. Hun skriver nej ved alle farveprøverne, men i virkeligheden er det udelukkelsen, hun ikke kan tåle.

Så klæder Zarah sig ud i Claires smarte kjoler foran den beundrende Adams blik. Så lader hun sig trøste for kærestesorg på skødet af Adam, begge kun iført meget lidt tøj.

Og går Adam ikke lidt tit ind på badeværelset, når Zarah er i bad?

Er det bare hjemmets åbne grænser, eller er det Claires mistro, rent ud beskidte tanker, som hun kalder det, der får hende til at se syner?

Magt og afmagt
At Zarah har svært ved at styre sin spirende kvindelighed og Adam sin beundrende og støttende forældrerolle, er evident nok. De kommer nærmest til at virke som et kærestepar, selv i deres skænderier.

Og Claire savner den tætte kontakt med barnet, der er i gang med at slå sig fri. Allerede da Claire var gift med Johan, oplevede hun, at de konkurrerede om barnets kærlighed. Nu ser hun sig udmanøvreret for anden gang.

LÆS OGSÅØkonomiske tryghedsnarkomaner

Barnet har magten i familien. Når tingene ikke passer hende, kan hun flytte hen til den biologiske far.

Hun kan beskylde den elskede papfar for incest. Hun kan klage over sin ulykkelige barndom – moderen ville bare fotografere hende, hun var aldrig »set, elsket, hørt«.

Claire fatter det ikke:

»Hun havde forsøgt at gøre alt det for Zarah, hun aldrig selv havde fået. Øst kærlighed og anerkendelse ud over hende. Og alle billederne, de havde lavet sammen. De var så tæt på hinanden«.

Denne del af romanen er en skildring af både barnets magt og afmagt, for naturligvis kan Zarah ikke styre alt det, hun har gang i.

Og den er en historie om den moderne families sammenbrud, hvad angår roller og autoritet. Den trygge overflade er blevet et vildt bølgende hav, og alle tre vipper de rundt i hver sin lille redningsbåd.

Voldeligt ægteskab
Romanen består af 64 korte kapitler. Hvert andet kapitel er set fra Claires synsvinkel, hvert andet fra genboen Lauras, som Claire uden Lauras vidende fotograferer fra sit vindue.

Claire mener, at de billeder, man tager, uden at den portrætterede ved det, bliver de bedste. Der er en forside og en bagside, en selvfremstilling og en anden verden bagved.

Sådan arbejder Vita Andersen også.

I portrættet af Laura skildrer hun en kvinde, der lever i et voldeligt ægteskab, hun ikke kan komme ud af.

Det skriver de andre aviser

Anmeldelser af ’Sig det ikke til nogen’

Berlingske Tidende:
»Vita Andersens roman er ét langt primalskrig af uforløst kærlighed til det forbandede køn.(...) Kvinder er altid ofre. Er det sandt? Ikke mere sandt, end at mænd er nogle svin.«
Kathrine Lilleør giver 2 stjerner.

Information:
»Vita Andersen er en sjælden og uundværlig stemme i dansk litteratur.(...) Hun er minken i litteraturens hønsegård, en stille dræber, der afslører middelklassens blide værdier som et overskudsfænomen, ikke alle har råd til.(...) En modig, skånselsløs smuk beretning om at overleve det værste på den værste måde.«
Marie Louise Kjølbye

Jyllands-Posten:
»Romanen går helt amok i en slutning, som slår enhver splatterroman. Det er ikke troværdigt, når romanen ellers skildrer magtbalancen mellem de svage kvinder og de stærke mænd særdeles realistisk.«
Henriette Bacher Lind giver 3 stjerner

Også de drømmer om en idyl med et barn, men ender med at anskaffe en hund. Den kan de ikke finde ud af at opdrage. De elsker den, men den opfører sig helt vildt, bider og hyler, besørger på gulvet.

Hunden Ollie bliver et symbol på barnet, som et par ikke kan finde ud at tage sig ordentligt af.

Den voldelige Simon siger:

»Min barndom var ulykkelig, men mit legetøj var flot«.

Den sætning rummer jo hele den tingsverden, Vita Andersen altid har ladet sin personer fylde sig med som erstatning. Lauras mand har i det hele taget en del slående udsagn, der kaster et grumt lys ind over romanen, også denne:

»Dyr bliver aldrig trætte af deres ejere. Mennesker kan dårligt holde hinanden ud«.

Virkningsfuld roman
Begge Vita Andersens to små familier sprækker. Hvordan det sker i det sidste tilfælde, skal jeg ikke afsløre, for her går hun virkelig til makronerne, på både tragikomisk og makaber vis.

På en måde er det to adskilte romaner sat sammen til én gennem kompositionen, men uanset hvad man mener om netop det, er det virkningsfuldt gjort.

Stærkere end billedet af den fysisk maltrakterede Laura står portrættet af moderen Claire, der også er kvæstet – af kærligheden til sit barn.

Vita Andersen har med ’Sig det ikke til nogen’ givet nyt liv til det strømførende lag i sit forfatterskab: drømmen om den lykkelige familie.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken