Foto: Joachim Adrian/fotomontage
Skønlitteratur

6 hjerter: Begejstret Politiken-anmelder udnævner norsk 'Moby Dick'-forfatter til ny helt

Morten A. Strøksnes har skrevet en klassiker af en ’Havbog’, siger Bjørn Bredal.

Skønlitteratur
FOR ABONNENTER

Jorden blev, som de fleste ved, skabt af Gud lørdag 22. oktober år 4004 f.Kr. sidst på eftermiddagen. Eller for at være helt nøjagtig: kl. 18.

Morten A. Strøksnes, som fra i dag er en af mine store helte, repeterer biskop James Ushers bibel-baserede beregning fra 1650 af jordens alder et sted i ’Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider’. Bogen er flot oversat til dansk, men den norske titel har jo dette ekstra norske, som er livet værd: »Det er langt, dette landet/ Det meste er nord«, skrev Rolf Jacobsen, som Strøksnes også kan citere.

Højt mod nord ligger Lofoten, som man ikke behøver at være nordmand for at betragte som det smukkeste sted på kloden. Men nede i Vestfjordens dybe, dybe vand går den grumme Grønlandshaj, som også kaldes en havkal. Bogens besættelse er dette dyr. Det skal fanges.

Nu er så nogle temaer slået an: Tiden, Evigheden, Norge og det dybeste hav. Læg hertil Venskabet, og du vil forstå, at dette er en bog om de største ting i livet. En bog for livet. Den begynder sådan her:

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce