Forfatteren Agnete Friis har udgivet sin anden soloroman.
Foto: Bo Jensen Ole

Forfatteren Agnete Friis har udgivet sin anden soloroman.

Skønlitteratur

Anmelder: Ækelhederne står i kø, og der bliver ikke sparet på beskrivelserne

Agnete Friis tegner et alt andet end rosenrødt billede af Udkantsdanmark i sin anden soloroman om københavnerarkitekten Jakob, der kaldes hjem til sin fødeegn.

Skønlitteratur
FOR ABONNENTER

Alfred Hitchcock vidste det. At måden, man skaber spænding på hos en tilskuer – eller i dette tilfælde en læser – er ved at give og tilbageholde viden. Viden er som bekendt magt, og manglende viden skaber suspense. Hvem? Hvordan? Hvorfor? Agnete Friis ved det også, og i sin nyeste roman, ’Sommeren med Ellen’, disponerer hun mesterligt over vidensformidlingen, så man skal gennem mange siders læsning, før man får spændingen udløst.

Det hele begynder med en telefonopringning. En stemme fra fortiden kalder den nu midaldrende Jakob tilbage til hans fødeegn i Østjylland. Jakob er arkitekt i København med rod i både privat- og arbejdslivet, så opringningen giver ham en kærkommen lejlighed til at stikke af fra det hele. Men rejsen til ophavet bliver også et ubehageligt dyk ned i mudrede minder, han for længst havde fortrængt.

Hvorfor Jakob absolut må komme hjem, hvad der lige akkurat skete den navnkundige sommer, og hvordan det siden er gået Ellen, er alt sammen noget, man må læse sig til, men Agnete Friis er god til at holde læseren fanget og fascineret i spændingsromanens jerngreb. Måske fordi hun har erfaringer med at skrive krimier sammen med kollegaen Lene Kaaberbøl i serien om Nina Borg?

Friis debuteredesom soloromanforfatter i 2015 med romanen ’Blitz’, hvor hovedpersonen hed Ella, et navn, som ligger lydligt tæt på titlens Ellen i den seneste roman. Og det er ikke det eneste fællestræk, for i begge bøger kaster Friis sig over hjørner af Danmark, der ikke får så meget opmærksomhed i det daglige.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce