Annonce
Annonce
Kultur

Kom og se: Verdens bedste pressebilleder – og det allerbedste er dansk

På udstillingen ’World Press Photo 2015’ i Politikens Hus kan man fra 2. oktober til 22. oktober opleve nogle af verdens allerbedste pressefotografier. Og i år er udstillingen helt speciel: Vinderbilledet
i verdens mest prestigefyldte fotokonkurrence er – ud over at være ganske kontroversielt – taget af en dansker, Politiken-fotografen Mads Nissen.

Praktisk information

Udstillingen World Press Photo ’15 og Politikens egne fotografier.

Tid og sted:
2. oktober – 22. oktober 2015 i Pressen, Politikens Hus på Rådhuspladsen 37, København V

 • Man, tirs – samt fre: 10-18
 • Lør-søn: 11-18
 • Ons og tors: 10-21

Skoleklasser:

 • Mandag - fredag kl. 10-13 er forbeholdt skoleklasser.
 • Der er ikke tidsbestilling, og vi beder skoleklasser besøge udstillingen inden for dette tidsrum. Spørgsmål vedrørende skolebesøg, skriv til hauge@pol.dk

Billetpriser:

 • Voksne 80 kr. (almindelig entré)
 • Børn under 12 år – gratis ifølge med voksen
 • Pluspris 50 kr. (Pluspris er for abonnenter med Pluskort)
 • Studerende og pensionister (pr. person) 50 kr.
 • Børn mellem 12 og 18 år 50 kr.
 • Skoleklasser 25 kr. pr. elev

Gratis undervisningsmateriale

Lærer- og elevhæfte - rettet mod folkeskolens øverste klassetrin kan downloades her:

Læs mere på worldpressphoto.org

Det er mørkt, næsten dystert, fotografiet. Men kun ved første øjekast. Foran de tunge gardiner ligger et blødt lys – og i det: To mænd, der kærtegner hinanden. Selv mener fotografen da også, at billedet mest af alt handler om … kærlighed.

Mads Nissen, der kom til Politiken i 2014, har fortalt, at først drak han øl sammen med parret, Jon og Alex, på en bar i Sankt Petersborg. Så tog han med dem hjem - og fotograferede dem, mens de havde sex. Det var grænseoverskridende, for han havde ikke taget billeder af to mænd så tæt før - men allerede da fornemmede han, at billedet var vigtigt på en helt særlig måde:

»Siden 2013 har jeg fotograferet mange aspekter af homofobi i Rusland. Demonstrationer, voldelige overfald, chikane. Frygt, undertrykkelse og retssager. Men så slog det mig. Jeg manglede et billede af kærligheden, det som det jo i virkeligheden handler om. Kærligheden mellem to mennesker og begæret - uanset køn«.

I februar i år blev billedet kåret til World Press Photo of the Year - det bedste pressefotografi, der er blevet taget i det seneste år. Politikens fotograf Mads Nissen, der var ansat på Berlingske, da billedet blev taget – vandt i konkurrence med 97.912 fotografier indsendt af 5.692 fotografer.

Siden har billedet af Jon og Alex’s forbudte kærlighed rejst rundt til byer i hele verden sammen med konkurrencens vindere i underkategorier som sport, portrætter, hverdagsliv, natur og nyhedsfotografi.

Der er billeder af kadetter og kødædende planter. Alligatorer, bådflygtninge og baseball-spillere, der kaster sig hovedkulds efter bolde. Der er bombardementer og droner. To små drenge, der hvisker hemmeligheder til hinanden i Moldavien og et brudefølge fra Eritrea, der tripper rundt i høje hæle – med den mest svimlende udsigt over Haifa bag sig.

2. oktober kommer fotografierne så til Danmark, nærmere betegnet til Pressen i Politikens Hus på Rådhuspladsen i København. Udstillingen er ikke alene opvisning i fotografi, når det er bedst, men også et øjebliksbillede i sig selv: Sådan så verden ud sidste år – så smuk, så voldsom, så skrøbelig, så tankevækkende og i nogle tilfælde: så absurd.

Om World Press Photo
World Press Photo har siden 1955 fungeret som en uafhængig, nonprofit-organisation med base i Amsterdam. Formålet er, at støtte og fremme professionelle fotojournalisters arbejde internationalt. Og i relation hertil organiserer World Press Photo altså hvert år verdens største og mest prestigefyldte konkurrence inden for fotojournalistik.

Få fuld adgang til politiken.dk.

Abonnér for at få fuld adgang til politiken.dk, med inspirerende artikler, opdateret nyhedsoverblik og begavet underholdning.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce