Annonce
Annonce
Kultur

Kom og se: Verdens bedste pressebilleder – og det allerbedste er dansk

På udstillingen ’World Press Photo 2015’ i Politikens Hus kan man fra 2. oktober til 22. oktober opleve nogle af verdens allerbedste pressefotografier. Og i år er udstillingen helt speciel: Vinderbilledet
i verdens mest prestigefyldte fotokonkurrence er – ud over at være ganske kontroversielt – taget af en dansker, Politiken-fotografen Mads Nissen.

Annonce

Praktisk information

Udstillingen World Press Photo ’15 og Politikens egne fotografier.

Tid og sted:
2. oktober – 22. oktober 2015 i Pressen, Politikens Hus på Rådhuspladsen 37, København V

 • Man, tirs – samt fre: 10-18
 • Lør-søn: 11-18
 • Ons og tors: 10-21

Skoleklasser:

 • Mandag - fredag kl. 10-13 er forbeholdt skoleklasser.
 • Der er ikke tidsbestilling, og vi beder skoleklasser besøge udstillingen inden for dette tidsrum. Spørgsmål vedrørende skolebesøg, skriv til hauge@pol.dk

Billetpriser:

 • Voksne 80 kr. (almindelig entré)
 • Børn under 12 år – gratis ifølge med voksen
 • Pluspris 50 kr. (Pluspris er for abonnenter med Pluskort)
 • Studerende og pensionister (pr. person) 50 kr.
 • Børn mellem 12 og 18 år 50 kr.
 • Skoleklasser 25 kr. pr. elev

Gratis undervisningsmateriale

Lærer- og elevhæfte - rettet mod folkeskolens øverste klassetrin kan downloades her:

Læs mere på worldpressphoto.org

Det er mørkt, næsten dystert, fotografiet. Men kun ved første øjekast. Foran de tunge gardiner ligger et blødt lys – og i det: To mænd, der kærtegner hinanden. Selv mener fotografen da også, at billedet mest af alt handler om … kærlighed.

Mads Nissen, der kom til Politiken i 2014, har fortalt, at først drak han øl sammen med parret, Jon og Alex, på en bar i Sankt Petersborg. Så tog han med dem hjem - og fotograferede dem, mens de havde sex. Det var grænseoverskridende, for han havde ikke taget billeder af to mænd så tæt før - men allerede da fornemmede han, at billedet var vigtigt på en helt særlig måde:

»Siden 2013 har jeg fotograferet mange aspekter af homofobi i Rusland. Demonstrationer, voldelige overfald, chikane. Frygt, undertrykkelse og retssager. Men så slog det mig. Jeg manglede et billede af kærligheden, det som det jo i virkeligheden handler om. Kærligheden mellem to mennesker og begæret - uanset køn«.

I februar i år blev billedet kåret til World Press Photo of the Year - det bedste pressefotografi, der er blevet taget i det seneste år. Politikens fotograf Mads Nissen, der var ansat på Berlingske, da billedet blev taget – vandt i konkurrence med 97.912 fotografier indsendt af 5.692 fotografer.

Siden har billedet af Jon og Alex’s forbudte kærlighed rejst rundt til byer i hele verden sammen med konkurrencens vindere i underkategorier som sport, portrætter, hverdagsliv, natur og nyhedsfotografi.

Der er billeder af kadetter og kødædende planter. Alligatorer, bådflygtninge og baseball-spillere, der kaster sig hovedkulds efter bolde. Der er bombardementer og droner. To små drenge, der hvisker hemmeligheder til hinanden i Moldavien og et brudefølge fra Eritrea, der tripper rundt i høje hæle – med den mest svimlende udsigt over Haifa bag sig.

2. oktober kommer fotografierne så til Danmark, nærmere betegnet til Pressen i Politikens Hus på Rådhuspladsen i København. Udstillingen er ikke alene opvisning i fotografi, når det er bedst, men også et øjebliksbillede i sig selv: Sådan så verden ud sidste år – så smuk, så voldsom, så skrøbelig, så tankevækkende og i nogle tilfælde: så absurd.

Om World Press Photo
World Press Photo har siden 1955 fungeret som en uafhængig, nonprofit-organisation med base i Amsterdam. Formålet er, at støtte og fremme professionelle fotojournalisters arbejde internationalt. Og i relation hertil organiserer World Press Photo altså hvert år verdens største og mest prestigefyldte konkurrence inden for fotojournalistik.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce