Annonce
Annonce
Film & tv

Filmredaktøren kårer det bedste fra et mærkværdigt dansk film-år

Sjældent har dansk film stået stærkere og på mere vaklende ben.

Bedste danske film

1. Dirch. Instr.: Martin P. Zandvliet.

2. Melancholia. Instr.: Lars von Trier.

3. En Familie. Instr.: Pernille Fischer Christensen.

4. Superclásico. Instr.: Ole Christian Madsen.

5. Værelse 304. Instr.: Birgitte Stærmose.

Bedste danske ungdomsfilm:

Frit Fald. Instr.: Heidi Maria Faisst

Bedste danske børnefilm:

Orla Frøsnapper. Instr.: Peter Dodd.

Bedste danske dokumentar:

Svend. Instr.: Anne Wivel

Hvor blev det dog et fantastisk og mærkværdigt år for dansk film!

Internationalt nød dansk film og danske filmfolk en nærmest surrealistisk succes for så lille et land. Først vandt Susanne Bier både golden globe og oscar med ’Hævnen’. Så gik turen til Cannes, hvor Lars von Trier både med det gode og det onde løb med overskrifterne.

’Melancholia’ fik en bedre modtagelse end sin instruktør, og Kirsten Dunst fik fortjent prisen som bedste skuespillerinde, mens Trier blev vist vintervejen.

LÆS OGSÅGuide: Her er årets bedste spillefilm

Prisen som bedste instruktør gik sensationelt, men ikke ufortjent til Nicolas Winding Refns hårdkogt stilsikre, amerikanske genrefilm ’Drive’ med Ryan Gosling i hovedrollen.

LÆS OGSÅNicolas Winding Refn løb med priserne i Los Angeles

Ved de netop overståede European Film Awards sørgede ’Hævnen’ og ’Melancholia’ for et rekordstort antal danske nomineringer. Da filmene også bagefter kunne rejse hjem med EFA-priser for henholdsvis bedste instruktør og film, stod vi de facto som filmens nye europamestre med klaptræ i stedet for klaphat.

Svagt dansk filmår
Men på hjemmebanen så det noget mindre lækkert ud.

LÆS OGSÅFilm om Dirch Passer er fremragende - mod alle odds

Martin P. Zandvliets overraskende vellykkede film ’Dirch’ om Dirch Passer med en fantastisk Nikolaj Lie Kaas blev den eneste helt store publikumssucces, som ikke enten var en komedie i den fjollede ende eller endnu en ’Far til fire’ børnefilm, hvor man knap nok havde orket skrive et manuskript med hoved og hale.

'Orla  Frøsnapper'. Retfærdigvis skal det siges, at voksenfilmen ’Superclásico’ og den animerede børnefilm ’Orla Frøsnapper’ begge med billetsalg på omkring 180.000 var med til at hive publikumstallet op på respektable 3,5 millioner billetter.

Fravalgt ved billetlugen
Straks værre var det, at 2011 blev et år, hvor danskerne i ekstrem grad valgte fra ved billetlugerne. Hele fem film røg under 3.000 billetter. Av, dén sved!

Dog var tre af de film, der røg under 10.000, ungdomsfilm, som notorisk har svært ved at lokke sit publikum i biografen i første omgang. Simon Stahos ungdomsmusical ’Magi i luften’ havde spændende takter, men var dramatisk halvbagt og musikalsk uigennemtænkt.

'Frit  fald'. Rune Skjøtts debut ’Skyskraber’ var spøjs og særlig, men et anderledes langt liv vil Heidi Maria Faissts drama ’Frit Fald’ om en ung pige og hendes løbske Party Mom få.

Dokumentar fremtiden?
Var dansk film i fare for at knække over på midten uden seriøs mainstream, så stod talenterne nærmest i kø hos dokumentaristerne.

En flot publikumsrekord hos CPH:DOX med mange spændende nye danske dokumentarfilm fra ’Testamentet’ til ’Ballroom’ og ’Ambassadøren’ pegede på, at talenterne bliver tiltrukket af dokumentarfilmen, som minsandten er gået hen og blevet cool.

'Svend'. I forhold til fiktionsfilmen virker den mere sprælsk og grænsesøgende, og det er billigere og nemmere at realisere skæve ideer og dermed lettere at få dem finansieret.

Så måske er den fremadstormende dokumentarfilm og det, der i stigende grad ligner et underskud af nye talenter i dansk spillefilm, måske i virkeligheden i et vist omfang forbundne kar?

Kommerciel birolle
Dokumentarfilm spiller dog stadig kun en beskeden rolle kommercielt.

Bedste amerikanske film

1. Tree of Life. Instr.: Terrence Malick.

2. Drive. Instr.: Nicolas Winding Refn.

3. Winter’s Bone. Instr.: Debra Granik.

4. True Grit. Instr.: Joel & Ethan Coen.

5. Rango. Instr.: Gore Verbinski.

Bedste ikke-amerikanske film:

1. Oslo, 31. august. Instr.: Joachim Trier.

2. Nadir & Simin. Instr.: Asghar Farhadi.

3. Om guder og mænd. Instr.: Xavier Beauvois.

4. Another Year. Instr.: Mike Leigh.

5. Jane Eyre. Instr.: Cary Fukunaga.

Mads Brüggers afrostunt ’Ambassadøren’, Omar Sharqawis øjenvidneskildring fra det arabiske forår i ’1/2 Revolution’ og Eva Muldvads fornemme ’The Good Life’ løb med megen omtale, men årets klart største danske dokumentarfilm i biograferne blev nok så meget et tilløbsstykke på grund af sin hovedperson.

LÆS OGSÅKomiker farer vild i Afrikas blindtarm

Mange ville opleve den ranke miljøpolitiker Svend Auken en sidste gang i hans hustru Anne Wivels stærke portræt- og erindringsfilm ’Svend’.

Også udenlandske perler
Det blev et temmelig spagt år for amerikansk film domineret af forsøg på at ramme et yngre publikum. I hver sin ende af spektret delte Terrence Malicks eksperimenterende ’Tree of Life’ og Spielbergs ’Tintin’-film publikum i elskere og hadere.

'Oslo,  31. August'. Woody Allen var i fin form, Darren Aronofskys psykoballetdrama ’Black Swan’ fløj højt, og Coen-brødrene ramte plet med deres western-remake ’True Grit’.

LÆS OGSÅLæserne: 'Dansk' film er årets bedste

Men Nicolas Winding Refns ’Drive’ og Debra Graniks white trash-krimi ’Winter’s Bone’ og den udsyrede animation ’Rango’ var filmene, der turde prøve noget nyt.

I et år, hvor feel good dominerede det franske filmrepertoire i danske biografer, skilte Xavier Beuavois’ munkedrama ’Om guder og mænd’ sig fornemt ud. Men filmene, der kom helt ind under huden på Politikens anmeldere var Ashgar Farhadis iranske ’Nadir og Simin’ og norske Joachim Triers ’Oslo, 31 august’.

FACEBOOKBliv ven med IBYEN

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce