Annonce
Annonce
Film & tv

Anmelderne er vilde med Ben Afflecks fupfilm

'Operation Argo' er en spændende og intelligent thriller, mener kritikerkorpset.

Ben Afflecks tredje spillefilm 'Operation Argo' er blandt de helt store Oscar-favoritter, og også herhjemme er eksperterne vilde med den autentiske thriller.

Dommen:

 • BT: 6 stjerner
 • Politiken: 5 hjerter
 • Berlingske: 5 stjerner
 • Metroxpress/Cinemazone: 5 stjerner
 • Ekko: 5 stjerner
 • DR Filmland: 5 stjerner
 • Ekstra Bladet: 4 stjerner
 • Jyllands-Posten: 4 stjerner
 • Kristeligt Dagblad: 4 stjerner

»'Operation Argo' er en fænomenal thriller - med et fornemt stringent realiseret manuskript af Chris Terrio, uniformt fine skuespilpræstationer, og nå ja, så er filmen som helhed en beundringsværdig bedrift af instruktøren Ben Affleck, som også spiller hovedrollen«.

»Selv med en spilletid på to timer er 'Operation Argo' nemlig ikke ét minut for lang - Affleck får fint fortalt sin historie uden svinkeærinder, men samtidig med dybde nok til, at ingen af karaktererne bliver til ligegyldige papfigurer«, skriver BT's Steffen Jungersen, der giver filmen de maksimale 6 stjerner.

LÆS OGSÅAnmeldere: Ben Affleck har aldrig været bedre

Agent står bag vanvittig plan
Thrilleren bygger på virkelige hændelser og fortæller historien om et af forsøgene på at redde amerikanere ud af Iran under gidseltagningskrisen i Teheran, der varede 444 dage frem til januar 1981.

Da den amerikanske ambassade i den iranske hovedstad blev løbet over ende, blev over et halvt hundrede amerikanere taget som gidsler. Midt i tilstanden af kaos havde seks amerikanere held til at undslippe og komme i delvis sikkerhed hos den canadiske ambassadør i byen.

LÆS OGSÅ'Operation Falsk Film' er allerede Oscar-favorit

Men de kunne stadig ikke komme ud af landet.

Derfor satte CIA-agenten Tony Mendez (spillet af Ben Affleck) hjemme i USA en på papiret absurd plan i søen. Han opfandt en falsk science fiction-film, som et amerikansk filmhold skulle ind i Iran for at lave. Planen var så, at de seks gidsler skulle smugles ud af Iran som en del af filmholdet.

Berlingskes Louise Kidde Sauntved mener, at filmen er lige dele politisk thriller, boblende satire og velrettet kritik af politisk bureaukrati.

»Ben Affleck jonglerer behændigt og sikkert med filmens tre meget forskellige tonearter, så humoren aldrig tager noget fra den anspændte og livsfarlige situation, de seks desperate amerikanere befinder sig i, men tværtimod sætter den i et intelligent perspektiv. Underholdningsværdien er konstant i en historie, hvor latter og neglebidende spænding går hånd i hånd«.

LÆS BERLINGSKES ANMELDELSENeglebidende triumf for Ben Affleck (eksternt link)

Se den, hvis du kunne li

 • Tre døgn for Condor (1975) Sydney Pollacks politiske thriller med Robert Redford er både i stil og tone en tydelig inspirationskilde for Ben Affleck i ’Operation Argo’.
 • The Town (2010) Ben Affleck trådte for alvor i karakter som instruktør med denne actionfilm, der fastholdt de sociale dilemmaer frem for at løse problemerne på hollywoodmaner.
 • Syriana (2005) Stephen Gaghans komplekse thriller om politik og magtforhold mellem USA og Mellemøsten havde samme detaljerigdom og overskud, som Ben Affleck demonstrerer i ’Argo’.

Birollerne begejstrer
Stort set alle anmelderne roser veteranerne Alan Arkin, der spiller hollywoodproducer og John Goodman, der spiller makeup-artisten John Chambers for at tilføre filmen velplaceret comic relief.

»De to får skabt en virkelighed omkring den fiktive film, så Hollywood selv tror på historien – det er ikke så svært endda, for som Chambers siger til Mendez: »Så du vil komme til Hollywood og lade, som om du er en stor kanon, uden at kunne noget? Du kommer til at passe lige ind«, skriver Politikens Sophie Engberg Sonne.

LÆS POLITIKENS ANMELDELSE'Operation Argo' er ren filmisk magi der hylder humor og intelligens

Enkelte anmeldere mener dog, at filmen med sin spilletid på 120 minutter sagtens kunne være strammet op, og for Ekstra Bladets anmelder, Henrik Queitsch, kammer det hele over i nationalpatriotisme til sidst.

»Affleck har her i sit tredje skud som instruktør overordentligt godt greb om sine virkemidler, og 'Operation Argo' er virkelig fermt skruet sammen. Alt sidder faktisk lige i skabet - altså lige indtil de sidste ti minutter, hvor der skrues så meget op for patriotismeknappen, at i hvert fald denne anmelder lige tabte den sidste stjerne på gulvet i rent tåkrummeri«.

»Især fordi det er fuldstændig unødvendigt, da indsatsen er så heroisk, at den burde tale for sig selv. Men det kan selvfølgelig være, at den mentale flaghejsning har været en medvirkende årsag til filmens store succes hjemme i USA«.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce