Annonce
Annonce
Annonce
Film & tv

Kinesiske film skubber Bond-premiere til næste år

To nationale film står foran national premiere. Så 'Skyfall' må vente.

Gem til liste

Det er ikke fordi, de kinesiske myndigheder har problemer med indholdet.

Faktisk har flere af de statsstyrede medier skrevet en del om den internationale opmærksomhed, der er blevet den seneste Bond-film til del.

Men de kinesiske biografgængere må alligevel vente til slutningen af januar eller begyndelsen af februar med at se 'Skyfall', eller med andre ord, cirka tre måneder efter resten af verden.

LÆS MERE 'Skyfall' slår alle James Bond-rekorder

Der er ikke kommet nogen officiel forklaring på den sene premieredato, men The Hollywood Reporter gætter på, at årsagen er protektionisme.

Hjemlige film med fortrinsret
For to store, statsstøttede historiske film får premiere i de kinesiske biografer i slutningen af november, og ved at udsætte Bond-premieren fjerner man risikoen for, at Daniel Craig og Javier Bardem og co. snupper omsætningen eller overskygger de hjemlige film på anden måde.

De kinesiske kulturmyndigheder har tidligere benyttet sig af den slags premiere-tilrettelæggelse. I sommer udnævnte myndighederne juli til den måned, hvor Kina »beskytter den hjemlige filmproduktion«, og fjernede alle internationale premierer fra kalenderen.

LÆS OGSÅ Hver 10. dansker har set den nye Bond

Det gav et boost til de hjemlige film, hvor bl.a. én actionfilm alene indtjente cirka 800 mio. kr. på de kinesiske lærreder.

Forsinkede superhelte
Ordningen betød også, at et par aktuelle superhelte-film fik forsinket premiere. Den nye Spiderman-film og den nye Batman-film fik samtidig premiere i slutningen af august, cirka tre måneder efter den globale premiere.

LÆS ARTIKEL Vatikanet velsigner den nye Bond-film

Den nye, stærke mand i Kina, den kommende præsident Xi Jinping, markerede ellers tidligere på året, at han vil stå for en større åbenhed overfor vestlig massekultur og sagde bl.a., at flere Hollywood-film vil finde vej til de kinesiske biografer.

Men udsættelsen af Bond-premieren i Kina kan tyde på, at den politiske styring af kulturprodukterne er uforandret håndfast.

PolitikenPlus
 • Matador Den legandariske TV-serie er tilbage på DVD i helt ny indpakning

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 250 kr. Køb
 • Forbrydelsen sæson 1-3 Alle 3 sæsoner af DR's kæmpesucces er nu endelig samlet i 1 boks.

  Pluspris 270 kr. Alm. pris 300 kr. Køb
 • Vinder af Publikumsprisen ved CphPix 2014 Vinder af Publikumsprisen ved CphPix 2014

  Pluspris 120 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Vikings - sæson 2 Fat mod, og gør dig klar til endnu en medrivende rejse ind i vikingernes vilde verden.

  Pluspris 260 kr. Alm. pris 300 kr. Køb
 • Vikings - sæson 1 Vikings er historien om den heltemodige Ragnar Lothbroks vilde eskapader. Serien følger Ragnars forhold til vikingebrødrene og familien, imens han avancerer til vikingekonge.

  Pluspris 160 kr. Alm. pris 200 kr. Køb