Annonce
Annonce
Annonce
Film & tv

Kinesiske film skubber Bond-premiere til næste år

To nationale film står foran national premiere. Så 'Skyfall' må vente.

Gem til liste

Det er ikke fordi, de kinesiske myndigheder har problemer med indholdet.

Faktisk har flere af de statsstyrede medier skrevet en del om den internationale opmærksomhed, der er blevet den seneste Bond-film til del.

Men de kinesiske biografgængere må alligevel vente til slutningen af januar eller begyndelsen af februar med at se 'Skyfall', eller med andre ord, cirka tre måneder efter resten af verden.

LÆS MERE 'Skyfall' slår alle James Bond-rekorder

Der er ikke kommet nogen officiel forklaring på den sene premieredato, men The Hollywood Reporter gætter på, at årsagen er protektionisme.

Hjemlige film med fortrinsret
For to store, statsstøttede historiske film får premiere i de kinesiske biografer i slutningen af november, og ved at udsætte Bond-premieren fjerner man risikoen for, at Daniel Craig og Javier Bardem og co. snupper omsætningen eller overskygger de hjemlige film på anden måde.

De kinesiske kulturmyndigheder har tidligere benyttet sig af den slags premiere-tilrettelæggelse. I sommer udnævnte myndighederne juli til den måned, hvor Kina »beskytter den hjemlige filmproduktion«, og fjernede alle internationale premierer fra kalenderen.

LÆS OGSÅ Hver 10. dansker har set den nye Bond

Det gav et boost til de hjemlige film, hvor bl.a. én actionfilm alene indtjente cirka 800 mio. kr. på de kinesiske lærreder.

Forsinkede superhelte
Ordningen betød også, at et par aktuelle superhelte-film fik forsinket premiere. Den nye Spiderman-film og den nye Batman-film fik samtidig premiere i slutningen af august, cirka tre måneder efter den globale premiere.

LÆS ARTIKEL Vatikanet velsigner den nye Bond-film

Den nye, stærke mand i Kina, den kommende præsident Xi Jinping, markerede ellers tidligere på året, at han vil stå for en større åbenhed overfor vestlig massekultur og sagde bl.a., at flere Hollywood-film vil finde vej til de kinesiske biografer.

Men udsættelsen af Bond-premieren i Kina kan tyde på, at den politiske styring af kulturprodukterne er uforandret håndfast.

PolitikenPlus
 • Twin Peaks Bluray Boks David Lynch' legendariske serie er endelig ude i en ultimativ Bluray boks med hele serien, filmen Fire Walk With Me og en masse hidtil uset ekstra materiale.

  Pluspris 440 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • True Detective - sæson 1 Forrygende syret krimiserie om de to politifolk Rust Cohle og Martin Hart

  Pluspris 250 kr. Alm. pris 300 kr. Køb
 • Gloria Prisbelønnet chilensk film emd en forrygende Paulina Garcia i hovedrollen.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • The Secret Life of Walter Mitty Ben Stiller spiller hovedrollen som Walter i denne komiske bearbejdelse af James Thurbers novelle.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • American Hustle Stjernespækket og anmelderrost krimidrama. Nomineret til hele 10 Oscars.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb