Annonce
Annonce
Annonce
Film & tv

Doku-geni anklager paven for børnemishandling

Den respekterede dokumentarist Alex Gibney følger en pædofilianklage helt til Vatikanet.

Gem til liste

Dokumentarfilms-premierer er normalt ikke noget, der får særlig meget opmærksomhed, hverken i Danmark eller i USA - med mindre filmen handler om danske soldater udsendt til Afghanistan eller er lavet af Michael Moore.

Men i weekenden var der alligevel temmelig meget amerikansk virak omkring premieren på en dokumentarfilmen ’Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God’.

Den er nemlig lavet af en af USAs mest respekterede dokumentarfilm-instruktører, Alex Gibney, og omhandler et temmeligt eksplosivt emne.

LÆS OGSÅ Her er filmen, USA ikke måtte se

Filmen fortæller om en af de mange pædofili-skandaler, der har ramt den katolske kirke i USA - en sag fra byen Milwaukee i Wisconsin, hvor en præst på en katolsk døveskole udnyttede drenge seksuelt. Gibney belyser nye aspekter af sagen, der har ført til, at en af drengene, der nu er blevet voksen, har sagsøgt selveste paven i Rom.

Paven er medskyldig
Det skyldes, at den tavshed, der ifølge filmen blev lagt som et låg på sagen, skulle være blevet dikteret fra det højeste embede i Vatikanet. Og dermed mener en af filmens ofre altså, at paven er medskyldig i børnemishandling ved at dække over, hvad der fandt sted.

Alex Gibney er ikke hvem som helst. Han vandt i 2008 en oscar for filmen ’Taxi to the Dark Side’ og har tidligere været nomineret med filmen ’Enron: The Smartest Guys in the Room’.

Han har speciale i skandaleramte, amerikanske kendisser, der flokkes omkring ham for at få deres side af historien ud. 'Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God' har allerede vundet en BFI Award fra det britiske filminstitut og anses for at være en kandidat til en oscar næste år.

LÆS OGSÅAl-Qaeda-film er tilløbsstykke på newyorkerfestival

Således har han både lavet film om den tidligere guvernør fra New York, Eliot Spitzer, der blev ramt af en prostitutions-skandale, og lobbyisten Jack Abramoff, der måtte en tur i spjældet efter en korruptionsskandale.

Lige nu er Gibney ved at færdiggøre en film om og med Lance Armstrong. Du kan se traileren til 'Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God' HER.

PolitikenPlus
 • Gloria Prisbelønnet chilensk film emd en forrygende Paulina Garcia i hovedrollen.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • The Secret Life of Walter Mitty Ben Stiller spiller hovedrollen som Walter i denne komiske bearbejdelse af James Thurbers novelle.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • American Hustle Stjernespækket og anmelderrost krimidrama. Nomineret til hele 10 Oscars.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Twin Peaks Bluray Boks David Lynch' legendariske serie er endelig ude i en ultimativ Bluray boks med hele serien, filmen Fire Walk With Me og en masse hidtil uset ekstra materiale.

  Pluspris 440 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • True Detective - sæson 1 Forrygende syret krimiserie om de to politifolk Rust Cohle og Martin Hart

  Pluspris 250 kr. Alm. pris 300 kr. Køb